Klara svarar

Uppdaterad 2015-05-07 | Publicerad 2015-04-10

Jag har världens motivation till att jobba med vikten – det fungerar hur bra som helst fram till dess att det är dags för mens. Då är det som att all lust till det mesta är som bortblåst. Jag blir fruktansvärt trött, deprimerad, irriterat och sugen på allt. Dessutom går jag upp de kilon jag gått ner. Det känns som om jag står och stampar på samma fläck.

Det här är ett problem som jag ofta stöter på i min kliniska vardag när jag jobbar med patienter. När jag läser den här frågan tycker jag det låter som ”Premenstrual Dysphoric Disorder” (PMD). PMD blev formellt en egen diagnos 2013. Det som är karaktäristiskt för den här diagnosen är just det som beskrivs i frågan – nämligen att man – just dagarna innan mensen (eller under mensen) tappar intresset för sådant som vanligen är viktigt, att man blir nedstämd, mycket trött och irriterad samt kan få kraftigt sug efter vissa typer av mat eller sötsaker. Det är också vanligt att man blir ”uppsvälld”/”uppblåst”, får ömma bröst, värk i muskler och/eller leder samt går upp i vikt. Ytterligare besvär som kan finnas med vid PMD är olika typer av sömnbesvär som t.ex. att det är svårt att somna in eller att man vaknar upp flera gånger under natten eller alldeles för tidigt på morgonen. Dessa symptom försvinner efter några dagar och följer mensens cykel.
Har man den här typen av besvär och att besvären påtagligt påverkar vardagen tycker jag att man skall söka hjälp. En början kan vara att föra dagbok. Loggboken på Viktklubb fungerar alldeles utmärkt för att se hur måendet, maten och vikten förändras med menscykeln. Man dokumenterar helt enkelt varje dag hur man har mått (glad, neutral, nedstämd, ledsen, orolig, irriterad….), och om man har mens. I loggboken kan man också se samband mellan vad man äter och hur vikten förändras. Här kan man snabbt få information om sig själv – t.ex. hur vikten och ätandet förändras i samband med mens och även andra frågor om man så vill som är av intresse.
Sök hjälp hos en gynekolog – de är specialiserade på kvinnohälsa. Diskutera med gynekologen hur du mår och hur du påverkas av din menscykel. Visa loggboken eftersom den innehåller viktig information kring hur måendet förändras under månaden. Ett komplement till detta kan vara kognitiv beteendeterapi (KBT). I KBT jobbar man med att lära känna sin cykel och vad det innebär för det dagliga livet. När man känner sin cykel kan man också arbeta för att hitta strategier för att klara av de ”svarta dagarna” på ett fungerande sätt. När man planerar för dem ökar känslan av kontroll och man vet hur man skall hantera de tuffa dagarna.
Det är viktigt att ta hand om sig själv, vara snäll mot sig själv och hjälpa sig själv till den vård som finns att få.

<< Tillbaka

Klara Edlund

Följ ämnen i artikeln