Dietistens tips för nyttigare påskägg

Publicerad 2014-04-17

Påskägget är inte lika gott för din hälsa som för dina smaklökar. Men det finns knep för att göra påskägget lite mer hälsosamt. Dietisten Josefine Jonasson ger sina bästa tips.

5 tips för ett hälsosammare påskägg

1 Njut av din ledigheten på andra sätt än med godis. Duka fram exotiska frukter på kvällen i stället för att sätta er i soffan med var sitt stort påskägg.

2 Vill du inte avstå från godiset, välj det godiset du verkligen tycker om, begränsa mängden och njut desto mer av det.

3 Blanda upp med mörk choklad, raw food-godis och nötter. Även om både nötter och mörk choklad är kaloririka så är innehållet bättre än i lösgodis som mestadels innehåller socker och mättade fetter.

4 Blanda ut eller ersätt godiset i ägget med torkad frukt

5 Rent kalorimässigt så innehåller skumgodisar till volymen mindre kalorier än annat godis men det är bara socker i.

Så många kalorier finns i påskens godisklassiker

Marsipanägg: ca 480 kcal/100 g

Chokladägg: ca 500 kcal/100 g

Skumgodis: ca 360 kcal/100 g

Lakrits: ca 395 kcal/100 g

Mandelägg: ca 520 kcal/100g