Veckans recept

Publicerad 2015-03-13

3 goda, smala och lätta middagar/luncher – på under 500 kcal

Spenat- och quornwok

Ingredienser för 4 portioner (362 kcal per portion)
3 st vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
300 g quornbitar
2 st paprikor, valfri färg
220 g gröna bönor
100 g babyspenat
2 tsk japansk soja
1 msk fisksås
200 g äggnudlar

Gör så här

Fräs pressad vitlök i en wokpanna eller stor stekpanna. Tillsätt quorn, strimlad paprika och slutligen avrunna gröna bönor. Rör med en trägaffel. Tillsätt spenaten. Smaksätt woken med soja och fisksås. Servera spenatwoken med kokta nudlar.

Till receptet  >

Ugnsbakad kyckling med squash och paprikahalvor

Ingredienser för 4 portioner (375 kcal per portion)
4 st kycklingfiléer á 100 g
1 msk olivolja
1 krm skärgårdskrydda
Salt och peppar
2 st röda paprikor
1 st squash
150 g ädelost
2 dl Kesella (10%)
1 msk frysta italienska örter
0,5 st vitlöksklyfta
100 g ruccolasallad

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200 grader. Dela kycklingfiléerna i tre bitar och lägg på en ugnsplåt. Häll på olja och strö på salt, peppar och skärgårdskrydda.
2. Dela paprikan och skär i stora bitar. Skiva squashen i skivor. Lägg grönsakerna runt kycklingen.
3. Fördela ädelost på grönsakerna och sätt in plåten i ugnen i cirka 20 minuter.
4. Gör örtcrèmen genom att blanda kesella med örter. Finhacka vitlöken och blanda ner och smaka av med salt och peppar.
5. Lägg rucolasallad på ett fat och lägg kycklingen och grönsakerna på fatet. Strö över valnötter och servera med örtcrèmen.

Till receptet  >

Grekiska biffar med tzatziki och sallad

Ingredienser för 4 portioner (380 kcal per portion)
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
500 g nötfärs
1 tsk timjan
Salt och svartpeppar
1 msk olivolja
250 g romansallad
1 st gul paprika
2 st tomater
0,5 st rödlök
200 g gurka
1 msk rödvinsvinäger
1 krm salladskrydda

Tzatziki:
200 g gurka
1 dl turkisk yoghurt
0,5 st vitlöksklyfta
Salt och svartpeppar

Gör så här

1. Skala och riv lök grovt. Skala och riv vitlök fint. Blanda färs med lök, vitlök, timjan, salt och peppar.
2. Forma till biffar och stek cirka 7 minuter per sida i lite olivolja i en stekpanna.
3. Lägg salladsblad på en stor tallrik. Skiva paprika, tomater, rödlök och gurka i mindre bitar. Blanda ihop grönsakerna i en skål med olivolja, vinäger, salladskrydda, salt och peppar. Fördela salladen i små portionsskålar.
4. Gör tzatsikin genom att riva gur­kan. Krama ut vätskan och lägg i en skål. Blanda ner yoghurt, pressad vitlök, salt och svartpeppar.
5. Lägg hamburgarna på salladsbladen och servera med tsatsiki och portions­ skålarna med sallad.

Till receptet  >

Följ ämnen i artikeln