Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Vegetarsika mustiga soppor

Publicerad 2014-02-06

Att äta vegetariskt har aldrig varit så hett som nu. Det är dessutom ett utmärkt sätt att gå ner i vikt. Du kan tappa 4 kilo på en månad med vegetarisk kost. Här är mustiga, smala vegetariska soppor att värma sig med i februarikylan.

Kryddig kikärts- och sötpotatissoppa med tomat­quesadilla

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

1 msk rapsolja

1 sötpotatis, stor

1,5 msk tomatpuré

1 msk paprikapulver

6 dl kokta kikärtor

1 msk spiskummin

1 tsk chilipeppar

1 krm kanel

0,5 msk gurkmeja

1,5 buljongtärning

9 dl vatten

Salt och peppar

Quesadillas

4 mjuka fullkornstortillas, små

1,5 dl riven ost

2 tomater, finhackade

Chilipeppar

Gör så här:

1. Skala och skär lök, vitlök, sötpotatis i bitar. Skölj kikärterna. Fräs lök, vitlök och morot i oljan i några minuter. Tillsätt tomatpuré och paprikapulver och låt fräsa med en stund.

2. Tillsätt kikärtor, sötpotatis , gurkmeja, chilipeppar, spiskummin, kanel, buljongtärning och vatten. Koka ca 12 minuter. Smaka av med lite salt och peppar. Ta av från plattan och mixa till en slät soppa. Späd med vatten om den känns för tjock.

Quesadillas:

1. Fördela ost och tomathack på hälften av tortillabröden, krydda med chilipeppar. Lägg de andra bröden som lock ovanpå.

2. Stek de fyllda bröden någon minut per sida i en torr stekpanna. Lyft lite och kolla så att de inte bränns. Vänd när de börjar få färg. Servera soppan med bitar av quesadilla.

Näringsinnehåll:

Kalorier: 410,8 kcal

Kolhydrater: 40 g

Protein: 19,4 g

Fett: 16 g

Morotssoppa

4 portioner

1 kg morötter

1 gul lök, stor

1 vitlöks­klyfta

1 msk smör

1 röd chili, urkärnad

Salt och peppar

½ dl vispgrädde

2 höns­buljong­tärningar

1 liter vatten

Färsk timjan

Gör så här:

1. Skala och skär morötterna i skivor. Kärna ur och finhacka chilin. Hacka lök och vitlök. Fräs mjuka i smör. Tillsätt morötter och chili.

2. Salta och peppra. Fräs någon minut och tillsätt sedan vatten, buljongtärningar. Koka 15 minuter eller tills de är mjuka. Häll i grädden och mixa soppan slät. Strö över timjan.

Näringsinnehåll:

Kalorier: 216,9 kcal

Kolhydrater: 24, 5 kcal

Protein: 2,4 g

Fett: 10,8 g

FLER GODA VEGETARISKA RECEPT PÅ VIKTKLUBB, BLI MEDLEM HÄR