Klara svarar

Uppdaterad 2015-05-07 | Publicerad 2015-03-18

Jag har under större delen av mitt liv kämpat med vikten. Alla möjliga och omöjliga metoder har jag provat för att en gång för alla gå ner i vikt. Jag klarar att vara ”duktig” några dagar och ibland veckor. Men sen slutar det alltid med att jag förstör allt - jag äter alldeles för mycket och fel saker. Det är som att jag inte kan sluta – som att jag tappar kontrollen. Efter jag ätit känner jag mig misslyckad och deppig. Vad skall jag göra?

Det du beskriver här är mycket vanligt bland personer som försöker gå ner i vikt. Man upplever att man har ett problem med vikten och då gör man vad man kan för att lösa det – oftast med hjälp av olika typer av strikta dieter och träningsprogram. När jag läser vad du skriver låter det som att du har problem med hetsätning.
Hetsätning innebär att man får impulser att äta, sådant som man förbjuder sig, som är svåra att stå emot. Många beskriver det som påträngande impulser som man inte kan skaka av sig. När man väl äter är upplevelsen att man tappar kontrollen och inte kan sluta. Detta kan ske genom att man äter för stora mängder alldeles för fort – på en och samma gång, eller så kan det vara ett kaotiskt småätande som pågår under längre tid – ibland flera timmar. För de flesta skulle jag säga leder hetsätning till känslor av skuld och skam vilket påverkar självkänslan. Det är vanligt att man efter hetsätning fortsätter eller påbörjar strikt bantning (t.ex. med pulverdiet eller mycket lågt energiintag) för att ”sona” sina misstag med hetsätningen. Det som är viktigt att förstå i detta är att när man gör så är det som att kasta bensin på brasan. När man kraftigt drar ner på energiintaget leder det till att man blir hungrig och otillfredsställd. Det i sin tur leder till att vi blir mer upptagna av att tänka på mat – i synnerhet sådan mat som uteslutits som en del av ”bantningen”. Det går att hålla ut ett tag. Men för många slutar försöket med restriktiv kost i en ny hetsätning. Sedan är snurran, som vi kallar för den onda cirkeln av hetsätning, i gång.
Grundbulten för att komma till rätta med hetsätning är en regelbunden måltidsordning. Det handlar om att hålla en stabil blodsockerkurva, och att hålla sig mätt och nöjd. Det motverkar inte bara impulser att hetsäta utan även sötsug. Man behöver äta alla måltider (frukost, lunch, middag och 2-3 mellanmål) jämt fördelade över dagen. Fysisk aktivitet som t.ex. promenader har också en dämpande effekt på impulser att hetsäta. Viktigast av allt är alltså att sluta banta eftersom det vidmakthåller hetsätning och leder till viktuppgång. Som svar på din fråga vill jag också passa på att betona att det finns effektiv hjälp att få med hetsätning. Behandling med kognitiv beteendeterapi (KBT) har visat mycket goda resultat för att komma till rätta med detta. Prata med vårdcentralen eller öppenvårdsmottagning och fråga efter psykolog som arbetar med KBT. Man behöver inte klara av allt själv!

<< Tillbaka

Klara Edlund

Följ ämnen i artikeln