Glad smal påsk!

Publicerad 2014-04-22

Viktklubb bjuder på festliga påskrecept som är snälla mot formen

Ägg och löksallad

8 portioner (66 kcal per portion)

4 ägg

50 g gul lök i ringar

50 g sallad tex machésallad

0,5 msk  färskpressad citronjuice

1 tsk svensk senap

1,5 msk olivolja

Salt

några varv på pepparkvarnen

Gör så här:

Koka äggen i 7 minuter. Skölj äggen i kallt vatten och skala dem. Dela äggen i skivor. Förväll löken i någon minut i vatten så det täcker. Lägg ägg, lök och sallad på ett uppläggningsfat.

Blanda citron och senap i en djup tallrik. Rör ner olivolja. Smaka av med salt. Ringla dressingen över äggen. Vrid några varv på pepparkvarnen.

Matjesill på kavring

8 portioner (181 kcal per portion)

125 g kavring

40 g smör

125 g finhackad matjessill

3 dl gräddfil

1 dl finhackad gräslök

50 g finhackad röd lök

1 msk finhackad dragon

1 klyfta vitlök, pressad

1 tsk gelatinpulver

10 rädisor i tunna klyftor

Gör så här:

Kör bröd och smör i en matberedare. Tryck ut smulorna i en pajform med löstagbar botten (lägg plastfilm i botten). Blanda sill, gräddfil, gräslök, rödlök, dragon och vitlök i en bunke.

Låt gelatinpulvret svälla några minuter i en kopp tillsammans med 1 msk kallt vatten. Ställ koppen i hett vatten så att det löser sig. Häll gelatinet i sill- och gräddfilsblandningen. Häll blandningen ovanpå kavringen. Ställ kallt i några timmar. Garnera med rädisor.

Vegetarisk Janssons frestelse

8 portioner (185 kcal per portion)

1 kg potatis i stavar

100 gram gul lök i bitar

100 gram svarta oliver i vatten

1 msk kapris

1.5 dl mellangrädde 27 % fett

1.5 dl mellanmjölk 1,5 % fett

2 msk ströbröd

Gör så här:

Lägg hälften av potatisstavarna och löken i en smord ugnsfast form. Kör oliver, kapris och lite av grädden i en mixer. Tillsätt resten av grädden samt mjölken. Häll alltsammans över potatisen och löken. Bred på resten av potatisen och löken. Strö på ströbrödet. Grädda i 225 grader ca 50 minuter.

Senapscréme till laxbiten

8 portioner (55 kcal per portion)

4 msk lättmajonnäs

8 msk matlagningsyoghurt

8 tsk dijonsenap

Recept: Kristina Eriksson, Ulrika Davidsson, Viktklubb