Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

Så lever du lite grönare i höst

Uppdaterad 2016-09-12 | Publicerad 2016-09-09

Dietisten och kokboksförfattaren Sara Ask tipsar om vegetarisk mat

Blir man verkligen mätt på vegetarisk mat? Vilka proteinkällor ska man välja? Och är all vegetarisk mat automatisk hälsosam?
Sara Ask, dietist och kokboksförfattare reder ut frågorna och ger sina bästa tips på vegetariska rätter.

Att äta vegetariskt är inte bara hälsosamt för kroppen. Det är även smart för dig som vill göra en insats för miljön. I dag är intresset ganska stort för att åtminstone lite då och då byta ut charkdisken mot vegetariska alternativ. Men många känner att de inte riktigt har koll på vad de ska laga.

Vi frågade kokboksförfattaren och dietisten Sara Ask vad man ska tänka på om man vill leva lite grönare i höst.

– Det viktigaste är nog att man inte tror att man bara ska äta grönsallad och bli mätt för det blir man inte eller att man ska äta de vanliga klassiska rätterna och bara byta ut köttet för det kan lätt bli väldigt tråkigt, säger Sara Ask.

Två vegetariska kokböcker

Tillsammans med Lisa Bjärbo har Sara Ask släppt två vegetariska kokböcker, Mera Vego - mat för hela familjen och Ännu mer vego. I de böckerna bjuder de på en mängd olika vegetariska rätter både för dagar när man inte har så många minuter på sig att slänga ihop middagen och för de dagar när man har tid över för att laga lite mer avancerade recept. Tanken bakom böckerna var just att nå den målgrupp som behöver lite inspiration för att lockas bort från köttet – åtminstone någon dag i veckan.

– Vi har valt att fokusera på rätter som helt klarar att stå på egna ben. Oftast med inspiration från internationella kök med mycket smak, säger Sara och fortsätter:

– Ibland kan det vara svårt att locka inbitna kött-ätare till att prova något vegetarisk men en vällagad middag där man inte bara bytt ut köttet mot ett vegetariskt alternativ brukar kunna vinna över de flesta, skrattar Sara.
 

"Inte svårt att få i sig protein"

Men vad är egentligen bra baslivsmedel när man lagar vegetarisk?

– Baljväxter går att variera på så många olika sätt, med olika smakkombinationer och tillagningssätt. Sedan finns det den klassiska tofun och olika ostar som halloumi. Och sen alla grönsaker så klart.

Vilka vegetariska alternativ är rika på protein?

– Många tror att vi behöver få i oss enorma mängder av protein men det behöver vi inte. Det är inte svårt att få i sig tillräckligt utan att äta kött. Baljväxter, nötter, fröer, quinoa, falafel, sojaprodukter och tofu är rika på protein och en bra bas när du lagar vegetarisk mat. För den som äter mjölkprodukter och ägg bidrar de också.
 

Påverkat trenden

För några år sedan kom Livsmedelsverket med råd angående hur mycket rött kött man som mest bör äta i veckan. Något som påverkat den vegetariska trenden i positiv riktning. Men hur är det egentligen, är all vegetarisk mat hälsosam bara för att den är vegetarisk?

– Nej så är det såklart inte. Vegetarisk mat kan vara ohälsosam av andra anledningar. Till exempel kan den innehålla för lite näring eller vara för ensidig. En tallrik pasta med ostsås ger till exempel mycket energi men inte särskilt varierad näring. Det viktigaste är att äta balanserat oavsett om du äter bara vegetariskt eller om du äter kött.

Slutligen, har du några tips på goda vegetariska rätter man inte får missa?

– Personligen älskar jag Palak Paneer och en god vegetarisk kikärtscurry, säger Sara.

Laga Grön Ärtsoppa med avokado från Ännu mera Vego, Sara Ask och Lisa Bjärbo, Ordfrontsförlag 2015, Här hittar ni receptet