Nytt slag mot svensk fildelarjätte

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-09-21

Antipiratbyrån slog i förra veckan till mot ett större IT-företag som misstänks blivit central för spridning av upphovsrättsskyddat material.

Det är andra gången i år som Antipiratbyrån slår till mot ledande piratgrupper i Sverige.

– Det är en av de största piratsidorna i norra Europa som vi har stängt. Sidan kallades för Bluecrap och hade i sin server tusentals filmer och tv-serier, säger Antipiratbyråns jurist Henrik Pontén till TT.

Det är andra gången på ett år som Antipiratbyrån lyckas slå till mot hjärtat av de organisationer som är själva grunden för att upphovsrättsskyddat material sprids till allmänheten via nätet.

Förra gången handlade det om internetoperatören Bahnhof. Där avslöjades att några anställda på IT-avdelningen via ett antal servrar spridit stora mängder material.

Då blev det liv kring Antipiratbyråns arbetsmetoder och både polis och kronofogde var inblandade för att genomföra razzia och beslag.

Avslöjar inte företaget

Den här gången har man valt en mjukare väg, eftersom företaget i fråga reagerade omedelbart när det kontaktades av Antipiratbyrån.

Antipiratbyrån vill inte avslöja vilket företag det gäller. Men den uppkoppling som Bluecrap haft tillgång till – och att man fann uppskattningsvis 2 terabyte med material, motsvarande tusentals lagrade filmer – visar på omfattande datatrafik.

– Det är ett IT-företag , men vi har valt att inte gå ut med namn den här gången, då vi känner oss säkra på att företaget i fråga tar det inträffade på allvar och att verksamheten är stoppad. Jämfört med Bahnhoffallet handlar det om samma mängd lagrad datainformation, säger Pontén.

Bluecrap var en av de högst rankade piratsidorna. Till servern har bara den verkliga gräddan av fildelare tillträde.

– Det handlar om ett par hundra människor. Men det är inte antalet som är det intressanta för oss, utan att via Bluecrap och liknande grupper kommer skyddat material ut till den stora allmänheten, säger Henrik Pontén.

Mer kommer

Bluecrap har enligt Antipiratbyrån varit i gång sedan 2003.

I både det nu avslöjade fallet och när det handlade om Bahnhof kunde verksamheten pågå utan att någon i ledningen funderade över den enorma datatrafik som uppenbart måste ha pågått vid sidan av ordinarie verksamhet.

Två avslöjanden i Sverige under 2005 kommer att följas av fler.

– Vi vet att det finns ytterligare ett antal liknande maskiner i Sverige som vi jobbar vidare med att komma åt, säger Pontén.

Anders Lignell/TT