Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Justus, Justina

FRÄNDÉN RANKAR DE 25 BÄSTA SPELARNA I LA LIGA

Publicerad 2011-05-11

BARCELONA. I dag har Barcelona chansen att sätta punkt för en jättesäsong som spanska mästare och därmed dela den spanska pokalskörden med Real Madrid, som blev cupmästare i april. La liga 2010/211 har som vanligt varit en tango för två, med två huvudfigurer som glänser lite starkare än alla andra. Här är Johanna Frändéns topp 25-lista från säsongen i världens mest stjärnspäckade fotbollsland.

1. Leo Messi, Barcelona

De flesta superlativ om Leo Messi går numer på tomgång Det gör inte han själv och i år har den lille argentinaren breddat sitt spel ytterligare. Leo har slagit 19 målgivande passningar, gjort 31 mål i ligan och tagit sig till final i spanska cupen och Champions League. Ligasegern har han i en liten ask redo att öppnas i kväll.

Han är inte bara världens bäste spelare, han är det vid 23 års ålder. Leo Messi är ett169 centimeter gigantiskt underbarn som nuddar vid himlen när han spelar fotboll.

2. Cristiano Ronaldo, Real Madrid

Det finns bara en spelare som kan mäta sig med Leo Messi för tillfället och som av en händelse lirar han för ärkerivalen numero uno. Cristiano Ronaldo bär ofta Real på sina vältränade axlar helt på egen hand. Portugisen gör sin kanske ruggigaste säsong i karriären och krönte verket med att nicka in Real Madrids första titel på tre år i spanska cupfinalen. Av allt att döma vinner han också skytteligan i år med hittills 35 mål på 32 matcher i ligan – en ofattbar siffra för en lirare som inte är någon striker.

3. Andrés Iniesta, Barcelona

Efter VM-avgörandet i somras hade Andresitos lycka bara börjat. Barcelonas försiktige fotbollsfarbror bommade guldbollen till Leo Messi, men har en säsong i bagaget där han blandat bombäkert bollrullande med spektakulära passningar och ett och annat avgörande mål.

”Don Andrés” har inget bling i öronen, ingen utvikningsmodell som flickvän och hans reklamkontrakt handlar mest om att kränga pinnglass på spansk tv. Men i år har han spelat fotboll på högre nivå än de allra flesta.

4. Xavi Hernández, Barcelona

Att sno bollen från Xavi är ungefär lika lätt som att ta godis från ett barn. Man får bruka våld om det ska funka och det är inte tillåtet i varken det ena eller andra fallet. Att få bollen av Xavi som medspelare är desto lättare, var på planen du än befinner dig. Fotbollsromantikern från Terrassa förkroppsligar allt som FC Barcelona vill vara i världen och allt som världen älskar med FC Barcelona. Nio av tio Barçaanfall går genom ”mannen utan höfter”.

5. Mesut Özil, Real Madrid

Tyskimporten har gjort två bedrövliga matcher i år, båda två i förlustmatcher mot Barcelona. I övrigt har Mesut Özil presenterat sig som årets värvning alla kategorier i la liga och lyckats med konststycket att vara en positiv överraskning i världens mest stjärnspäckade trupp. Özil är vindsnabb, teknisk och alldeles fantastiskt underhållande att se spela fotboll. 'Z' i efternamnet är inte det enda han delar med Real Madrid-bekantingen Zinedine Zidane.

6. Sergio ”Kun” Agüero, Atlético Madrid

I Spaniens mesta svajiga klubb har en pjäs stått stadigare än övriga i år. När Diego Forlán hade trippat ner från VM-formen och slutligen hamnat i Atlétis frysbox har ”Kun” stått för de offensiva glädjeämnena i Madrids andralag och väldigt ofta gjort det väldigt snyggt.

7. Carles Puyol

Barcelona har haft ett problem i år. Det har uppstått i försvarslinjen när Carles Puyol varit långtidsskadad. Statistiken säger resten; Barcelona har bara tappat poäng i ligan när ”Puyi” lyst med sin frånvaro i lagelvan.

8. Iker Casillas, Real Madrid

Världens bäste målvakt växte sig en storlek större i flera av mötena med Barcelona under våren och höll ofta spänningen vid liv helt på egen hand. Iker viker aldrig ner sig och kommer få behålla sin plats längst bak hos de vita så länge han vill.

9. Giuseppe Rossi, Villarreal

”Den gula ubåten” spelar Champions League-kval i sommar och de gör det mycket tack vare den artistiske italoamerikanske strikern. Rossi har inga formsvackor och inga divalater, men han gör alltid mål för Villarreal när han måste.

10. Pepe, Real Madrid

Portugisen satt barnvakt åt Leo Messi i de två första av vårens Clásicon och gjorde det så väl att Real fick med sig en cuppokal på, ja, kuppen. Sedan kom en omstridd närkamp med Dani Alves i vägen och Pepe fick lämna Real åt sitt öde.

11. Marcelo, Real Madrid

Den offensive defensive brassen anfaller och försvarar med samma karaktäristiska intensitet, där varje löpning ser ut att vara hans sista. En diamant som Real slipat väl i år, en världsback som kan ge vem som helst mardrömmar.

12. Dani Alves, Barcelona

Precis som landsmannen Marcelo har Alves ett offensivt steg som många dussinyttermittfältare hade kunnat döda för. Ger Barcelonas fantastiska anfallsspel en extra dimension och löper tillbaka med vindens hastighet så fort det vankas kontring.

13. Ricardo Carvalho, Real Madrid

José Mourinho tog med sig det bästa han hade till Real Madrid, och hans landsman har tagit ett klart och tydligt befäl i Real Madrids konkurrenskraftiga försvar. Ricardo Carvalho står när de andra faller.

14. Roberto Soldado, Valencia

Under en transfersommar när både David Villa och David Silva packade väskorna och drog fick Roberto Soldado en stor tröja att fylla. Han har gjort det med bravur och får en extra guldstjärna för målshow i Champions League.

15. Víctor Valdés, Barcelona

Att vara målvakt i Barcelona kan se ut som stora pengar för lite jobb, men Valdés sviktar aldrig när det gäller och behåller fokus trots långa perioder av total sysslolöshet i målet på Camp Nou. Gör aldrig en tavla.

16. Xabi Alonso, Real Madrid

Real Madrids hjärna och lungor glänser sällan mest, men jobbar ofta hårdast. Alonso har fått byta mittfältsparhäst några gånger i år och löst det lika bra oavsett vem som spelat vid hans sida.

17. David De Gea, Atlético Madrid

De Gea är fortfarande lite ojämn, men likväl inofficiellt utnämnd till näste spanske landslagsmålvakt. Lill-Iker besitter en enorm talang och befinner sig i en klubb där han ställs på hårda prov varje omgång.

18. Gerard Piqué, Barcelona

Under Carles Puyols långa skadevår har Gerard Piqué fått ta förstaansvaret i mittlåset och löst det bra. Piqué har växt ett nummer till i år och är på väg att nå en kultstatus i Barcelona som är få förunnat.

19. Ángel Di María, Real Madrid

Gjorde, precis som Mesut Özil, ett strålande VM och har lyckats leva upp till förväntningarna hos de vita. Snabbhet, teknik och god precision gör Di María till året näst bästa transfer i Spanien.

20. Sergio Busquets, Barcelona

Ständigt i blåsväder när det vankas Clásico för Barcelona, men på planen är Busquets lugnet själv. En finlemmad grovjobbare, som blandar bollstoppande med bollfördelningselegans och kompletterar världsnamnen Xavi och Iniesta fint.

21. Borja Valero, Villarreal

Har höjt kvalitén på Villarreals mittfält och tagit laget till topp fem samtidigt som hans förra gäng Mallorca sladdar utan Valero.

22. Javier Mascherano, Barcelona

Det behövdes några omgångar. Sedan var ”Masche” ett med den barcelonska modellen i ett äktenskap som ser ut att bli långlivat.

23. Juan Mata, Valencia

Den pigge och lojale Mata har visat Valencia att det går lika bra utan ”los Davids” (Villa och Silva) om man bara ignorerar att de är borta.

24. Pedro González, Barcelona

Formsvacka på slutet, men under hösten lurade Pedro i anfallsvännerna Messis och Villas skugga, som han brukar, och högg precis när lägena kom, som han brukar.

25. Jesús Navas, Sevilla

Sevillas säsong är ingen solskenshistoria, men Navas har räddat det som räddas kan och permanentat sin plats i landslaget med besked.

Johanna Frändén