Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tord, Turid

Telia börjar ta bort telestolpar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-04

500 kunder blir av med fast telefon nästa år

Nästa sommar blir drygt 500 av Telias kunder av med sina fasta telefoner.

Inom fem år kommer 50 000 hushåll i 200 kommuner att drabbas av samma öde.

Vad har skolor och Konsumbutiker gemensamt med Telias gamla telefonnät av koppar? När de försvinner stämplas de drabbade orterna definitivt som gles- och avfolkningsbygd. Därför kommer det sannolikt att bli en del protester när Telia den närmaste tiden kommer att informera hushåll i Årjäng, Vetlanda och Flen att stolpar och nät ska monteras ner och att de fasta telefonerna stängs av till sommaren.

I den här första delen av projektet berörs omkring 540 hushåll som alla har det gemensamt att de ligger längst ut i nätet där underhållet blir som allra dyrast för operatören.

50 000 hushåll

Men det är bara omkring en procent av hushållen som berörs. De närmaste fem åren kommer 50 000 hushåll i omkring 200 kommuner att bli av med sina fasta telefoner för att i stället bli hänvisade till mobilnäten.

Telia har mätt mobilsignalerna i de aktuella områdena och kommit fram till att en del hushåll måste skaffa antenn för att få tillräcklig GSM-täckning (2G). Enligt Telia är 3G-täckningen god "för de flesta".

Kunderna som blir av med sina fasta telefoner erbjuds något som ser ut som en vanlig bordstelefon och där den enda skillnaden är att man alltid måste slå riktnummer som på en mobiltelefon. Enligt Telia kommer de fasta kostnaderna inte att bli högre genom telefonbytet.

Aldrig bredband

Gemensamt för de här hushållen är också att de ligger vid telestationer som inte har framdragen fiber och därför aldrig kommer att få bredband.

– De här kunderna kommer vi aldrig att bygga bredband till. Då väljer vi i stället en mobil lösning som ger de flesta möjlighet till mobilt bredband. En del får dock bara 2G eller 184 Kbit per sekund, säger Telias projektledare Anders Bruse till TT.

Tidigare har många kunder som fått Telia fastmobil varit missnöjda med kvaliteten. Den har dock förbättras, enligt Anders Bruse.

– Och hela syftet med det här pilotprovet är att få in kundernas reaktioner, tillägger han.

Telia kommer att ha ett speciellt samarbete med kommunerna för att hjälpa de hushåll som i dag har trygghetslarm.

TT