Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Alma, Hulda

Nu kan du leka spion på semestern

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-06-23

Här är kamerorna som ser men inte syns

Ett oskyldigt tuggummipaket eller en harmlös penna? Inte då, det här är förstklassiga spionprylar.

I veckans skörd finns även en kikare som läser av hjärnvågor.

Tuggummikamera

Den här kluriga spionprylen är något så pojkboksromantiskt som en kamera inte större än ett tuggummipaket. Den levereras utan själva tuggumikamouflaget men är så stor att den enkelt kan döljas i ett tomt paket.

Kameran klarar att spela in upp till 2 GB med hela 3 megapixlar. Den spelar in med mindre än 500 KB per minut (som minst). Överföringen sker genom en enkel usb-port. Kameran mäter 7.3 x 2.0 x 1.1 cm och väger 18 gram. Se bara till att ha ett extra paket tuggummi som du kan erbjuda dina offer om de blir misstänksamma. Priset i nätbutiker ligger runt 500 kronor, utan frakt.

Linsen sitter på pennans klammer och i hatten fmms usb-kontakten.

Pennkamera

För den som tycker att tuggumikameran verkar lite väl uppenbar finns istället den totalkamouflerade penn-kameran. Eftersom att linsen sitter väl dold precis över själva pennans fästanordning (se bilden) kan man spela in utan att ens behöva hantera kameran.

Pennan spelar in i 352x288 pixlars upplösning med 15 fps och har en minneskapacitet på 2 GB. Formatet är mpeg4-AVI och den ansluts precis som tuggumikameran med usb direkt i uttaget. Pennan fungerar sjävklart även att skriva med och ser ut som en kulspetspenna i det lite lyxigare slaget. Priset i nätbutiker ligger runt 1 000 kronor, utan frakt.

Hjärnkikare

Den sista spionprylen den här gången är under utveckling från Pentagon och kommer nog inte att placeras på konsumenthyllorna än på ett tag. Men det är ändå så coolt att vi måste skriva om det. Nyligen fick det amerikanska försvarets forskningsmyndighet (Darpa) 6.7 miljoner dollar för att utveckla en kikare som kan uppfatta radiovågor från hjärnan.

Anledningen är att hjärnans förmåga att se mönster, som arbetar omedvetet när vi ser oss om kring, ska kunna utnyttjas bättre. Kikaren ska alltså hjälpa hjärnan att ta fram viktig information som bara det undermedvetna uppfattar. Exakt hur kikaren ska kunna avgöra detta är oklart och förmodligen ruskigt komplicerat. Men det verkar onekligen tufft.

Källa

prylografi

Anton Bjurvald, Prylportalen