Orsakade sju miljarder spam

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-02-05

Jason Smathers, 24, stal och sålde 92 miljoner mejladresser – riskerar fängelse och miljonskadestånd

Jason Smathers, 24, stal 92 miljoner mejladresser.

Han sålde dem till spamföretag – och orsakade sju miljarder spam.

Nu riskerar han upp till två års fängelse och miljonskadestånd.

Sean Dunaway använde de stulna mejladresserna för att marknadsföra sitt spelföretag – och riskerar nu att ställas inför rätta.

Rättsfallet har vållat bekymmer i USA. Redan i december försökte Jason Smathers från Harpers Ferry i West Virginia erkänna brott. Men domaren Alvin Hellerstein var inte övertygad om att 24-åringen verkligen begått ett brott.

Åklagarna fick återvända med nya argument och bevisning – och nu håller domaren med om att Jason Smathers gjort sig skyldig till trolöshet mot huvudman.

USA:s största internetleverantör

Han arbetade som dataprogrammerare för USA:s största internetleverantör, AOL. Via sitt arbete lyckades han komma över 92 miljoner mejladresser – alla tillhörande företagets drygt 30 miljoner kunder.

I går erkände Smathers i rätten att han sålde adresserna för knappt 200 000 kronor till ett utlandsregistrerat företag som ville lansera en spelsajt. Han sa också att han visste att adresserna kunde hamna i händerna på andra.

– Är du beredd att ta ansvar för det du gjorde, frågade domaren.

– Ja, det är jag, svarade Smathers.

Och hans tilltag har vållat stor skada. Med hjälp av adresserna beräknas spamföretag ha skickat upp till sju miljarder oönskade mejl.

Tog månader att stoppa

Nu riskerar Jason Smathers mellan 1,5 och 2 års fängelse. Dom faller i maj och i samband med detta väntas han bli skadeståndskyldig AOL mellan en och en halv miljon och tre miljoner kronor.

Så mycket beräknas företaget ha fått lägga ned för att få stopp på spammejlen. Och företaget har först efter månaders hårt arbete lyckats reducera mängden spam.

AOL sparkade Jason Smathers i juni i fjol. Enligt polisutredningen stal han 2003 en kollegas behörighetskoder för att kunna komma åt företagets kundregister från huvudkontoret.

Åklagaren hävdar att han sålde registret och de 92 miljoner adresserna till Las Vegasbon Sean Dunaway. Denne ska i sin tur ha använt dem för att marknadsföra sitt spelföretag – och riskerar nu att ställas inför rätta.

Han misstänks ha sålt listan vidare och myndigheterna tror att den fortfarande finns i omlopp bland spamföretag.

Mattias Lundell

Följ ämnen i artikeln