Första mobiltelefon-viruset är här

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-06-16

Se upp, mobilanvändare! Snart kan vi bli tvungna att skydda oss mot virus även i mobilen.

Det första viruset som sprids från telefon till telefon har skapats, men än så länge finns det bara i laboratorierna.

Viruset Cabir skapades av en hackergrupp som kallar sig 29a och har skickats till antivirusföretag på tisdagen. Företagen bekräftar efter att ha undersökt viruset i ett laboratorium att det är det första viruset som sprids från nalle till nalle. Men än så länge finns inga kända fall där viruset har spritt sig utanför labbmiljön.

- Det här är ett så kallat proof-of-concept, ett sätt att visa att det fungerar. Just det här viruset kommer troligen aldrig att dyka upp, säger Per Hellqvist , säkerhetsexpert på Symantec.

Varnar för elaka virus

Viruset sprids med hjälp av bluetooth eller, blåtand, en teknik där telefonerna kommunicerar med varandra utan att gå via mobilnätet. Systemet har ett tiotal meters räckvidd.

Säkerhetsexperter har i flera år varnat för att kombinationen blåtand och allt mer sofistikerade mobiltelefoner kan leda till att elaka virus utvecklas.

- Kommer man in i telefonen kan man göra allting: ändra och radera telefonnummer och SMS, skicka SMS genom din telefon, få tillgång till kalendern och lägga till eller ändra anteckningar och möten, säger Hellqvist.

Det kan gå snabbt

Än så länge kan den vanlige mobilanvändaren skydda sig enkelt – viruset frågar först om användaren vill ladda ned filen. Men i framtiden kan viruset maskera sig till en säkerhetsuppdatering eller ett roligt spel.

- I dag behöver man inte vara rädd, men det kan gå snabbt för möjligheterna finns.

En av anledningarna till att inget mobilvirus ännu finns ute kan vara att det finns så många olika varianter av operativsystem, vilket gör att virusskrivarna inte kan nå så många. Men om hackarna kan hitta ett säkerhetshål i till exempel bluetooth eller operativsystemet kan det få svåra följder.

- Det blir som om någon med förkylning går runt och nyser på T-centralen.

Inte olagligt

Gruppen 29a (hexadecimalt skrivsätt för talet 666 – the number of the beast) är kända för att göra proof-of-concept-virus. Gruppen består av olika personer i flera länder. Det de gör är inte olagligt, så länge de inte skickar ut viruset. Och de är svåra att komma åt som internationellt nätverk. Han som skapade Cabir heter Vallez och är ny i gruppen. Hellqvist tror att mobilviruset var hans inträdesprov.

Så skyddar du dig

Tips från säkerhetsexperten Per Hellqvist

Tove Wennergren

Följ ämnen i artikeln