Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Alfhild, Alva

Jätten Microsoft har fått problem med lillen Linux

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-02-27

Svenska företag ser det som ett realistiskt och billigt alternativ

STOCKHOLM

Länge har Microsoft framstått som det enda alternativet i datorvärlden. Operativsystemet Windows har vuxit sig allt starkare.

Kanske för starkt - land efter land, företag efter företag söker nu andra lösningar.

Pingvinen är symbol för Linux.

Högmod går före fall. Kanske är det just vad som håller på att hända i datorvärlden. I över ett årtionde har det inte funnits något riktigt alternativ till Microsofts operativsystem och programvaror för pc. I princip har mjukvarujätten kunnat diktera villkoren både för datortillverkare och användare.

Macintosh med sin Apple finns förstås, men har allt mer marginaliserats.

Tvingas kvar

När licensvillkoren ändrades för ett år sedan hade myndigheter och förvaltningar inte något val.

– Det kostar miljoner, men vi måste betala för att få uppdatera och hänga med, sade Arvid Welin på Riksskatteverket (RSV) i samband med att Statskontoret lade fram en utredning kring alternativa lösningar för några veckor sedan.

Enligt den finns det miljarder att tjäna för Myndighetssverige genom nya och öppna lösningar. Danmark räknar med att kunna spara fem miljarder på att överge Microsoft.

Länge har Microsoft kunnat ta hoten med en klackspark. Linux servrar, operativsystem och programvaror sågs länge som kuriosa i datorvärlden men är numera ett realistiskt alternativ.

Affärstidningen Business Week visar i en bred genomgång hur Linux, med en pingvin som symbol, är på väg att sopa till Microsofts färgglada fjäril.

Gratis

Det hela började för tolv år sedan när den finländske studenten Linus Torvald med hjälp av kunskap hämtad från internet skapade början till operativsystemet Linux. Eftersom det var internet som gjort systemet möjligt, tyckte han att det också borde finnas där, gratis för var och en att nyttja.

Länge var det en leksak för datanördar som ville slingra sig ur Microsofts licensnät, men med tiden har Linux tagit sig in på marknaden.

Linuxdatorer står ännu bara för två procent av marknaden, men växer snabbt. Datorjätten IBM tillverkar datorer för Linux operativsystem och program. Dell gör detsamma. På affärssystemsidan har Linux nu 13 procent av marknaden, enligt tidningen.

Biltillverkaren Daimler Chrysler använder Linuxmaskiner för att simulera bilkrascher. Även inom animationstekniken för film, industriutveckling och konsumentelektronik kommer Linux starkt. Chiptillverkaren Intel öppnar vägen för Linux bland datortillverkarna - plötsligt har jätten Microsoft fått problem med lillen Linux.

Utmanare

James Allchin, chef för Windows, anser enligt Business Week att Linux är den största utmanaren mot Microsoft.

Linux tillhandahåller sitt operativsystem som gratisvara. Utvecklingen sker gemensamt bland användarna och systemets innersta, källkoden, är fri att göra om efter egna behov.

För att anpassa sig till nya tider tillåter även Microsoft numera myndigheter att få se dessa koder för att kunna göra anpassningar av de egna programmen. Men det är absolut förbjudet att peta så mycket som på en siffra i programmet.

– Att inte få ändra i programvaran är för oss ett hinder i utvecklingen, säger RSV:s Arvid Welin.

Moteld

Hemma i USA funderar Microsoft på hur man ska komma åt Linux. Ett köp är inte aktuellt, vilket annars är en vanlig metod när en uppstickare blir för bra. Linux är mer av en rörelse än en traditionell produkt och kan dessutom hämtas gratis på nätet. Ju starkare Microsoft, desto större ''motståndsrörelse''.

Genom åren har Bill Gates försökt sig på olika attityder mot Linux. Först förnekande, därpå vrede och sedan ''objektiva tester'' som bevisade den egna överlägsenheten. Det talades gärna om ''värdet'', att man får så mycket mer via Microsoft än vad Linux kan erbjuda, och att underhåll och programvaror var mycket dyrare i Linuxvärlden.

Microsofts senaste grepp att låta storkunder som statliga myndigheter glutta på källkoderna imponerar uppenbarligen föga. Få vill skriva på de avtal som företaget kräver, men desto fler gör som Sverige – funderar över alternativ och är beredda att lämna Microsoft.

Anders Lignell/TT