Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Anita, Annette

Lyxlurar för mobilen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-11

Test: Ultimate Ears TripleFi 10

De är knepiga att få i rätt läge för bästa ljudet.

De låter alldeles förträffligt.

Och de är dyra.

Vi har testat Ultimate Ears TripleFi 10vi, lyx-headsetet till mobilen för dig som är beredd att betala för välljud.

Dagens nya mobiler har större minneskapacitet än för bara några år sedan. Nu kan man fylla sin mobil med ganska mycket musik med lite eller ingen komprimering utan att minnet blir fullt på en gång. Och då kan superlurar ge musiken bättre rättvisa.

I spåren av iPhone-boomen har många hifi-tillverkare nu satsat på kvalitetslurar för den tjockare plånboken. Amerikanska Ultimate Ears, som tillverkar exklusiva in ear-monitorer för livemusiker och som köptes av Schweiziska Logitech hösten 2008, är en av dem och deras headset, TripleFi 10vi, hör till den dyraste sortens pluppar.

Trevägshögtalare

Headsetet består av två snäckor i kraftig plast som ger ett gediget intryck. Snäckorna innehåller en trevägslösning med separata membran för diskant, mellanregister och bas. Pluppen petas in i örat och kabeln närmast snäckan är styv men böjlig så den kan krokas bakom ytterörat för att sitta säkert. Just krokningen kan vara lite knepig – det gäller att få snäckorna att sitta riktigt bra för bästa ljudet.

På sladden till ena örat sitter mikrofonen och svara-knappen sitter nedaför förgreningen på sladden . Den fungerar också som paus/framåt/bakåt-knapp. Kontakten är av 3,5mm-typ med fyra poler och är avsedd främst för iPhone/Ipod eller Blackberry - en tydlig eftergift för den amerikanska marknaden. Dock passar den också till flera MP3-spelare och datorer.

Stort ljud

Märker man då skillnad på ljudet om man jämför dessa lurar med ett par för en tiondel av priset?

Oh yes.

Basen är torr och inte bullrig men ändå stor om man vill justera ljudet åt det basfylligare hållet. Men det bhövs egentligen inte. John Bonhams trummor i klassiska Zeppelin-spår låter boom-boom utan att det slå över och gnisslet från hans baspedal märks tydligt.

Mellanregistret bjuder på bred dynamik i modernare studioproduktioner som ex Kents "Vapen och ammunition". Akustiska instrument och röster får en klar närvaro. Röster och handklappningarna i inledningsspåret ”Po Lazarus” i filmmusiken till "O'Brother Where Art Thou" smackar precis som om de utfördes strax utanför mitt synfält. Svante Henryssons kontrabas och cello i "Enkidu" blir fyllig, ibland hörs stråkens bana över strängarna så tydligt att hartsdammet nästan landar på axlarna. Röster framträder med fin klang och diskanten formar fint cymbalsnärtar i Billy Cobhams ”Spektrum” och Ray Cooders slidespel med stålröret på strängarna.

Sammanfattningsvis kan man säga att TrplFi 10 vi, ger en fantastisk ljudupplevelse för dem som föredrar ett stort ljud med stram men samtidigt rik bas och tydliga detaljer. Lurarna passar i stort sett all typ av musik.

Högt pris

På minussidan finns först och främst det höga priset. Det kan sägas direkt – det här inte lurar för den som väljer headset efter kilopris. I det här fallet hamnar det på ca 150 000 kronor! För de 3000 kronor headsetet kostar får du visserligen 20 gram hifi i toppklass till din mobil eller mp3-spelare. Men det höga priset drar därför ner totalbetyget trots det fina ljudet.

En annan knepig sak med dessa lurar är den utstickande formen och den styva tråden som krokas bakom örat. Trots flera olika storlekar på kuddar kan det vara svårt att hitta bra kombination och äge i örat för perfekt ljud. Bör prövas före köp! Dessutom är placeringen knappen för svara/paus kan knappen för svara/paus tryckas in av misstag av väskans axelrem om sladden bärs under tröjan och remmen löper diagonalt över bröstet. Se upp med det.

Är man ändå beredd att betala 3000 kronor för kalasljud kan TriplFi 10vi vara värt pengarna.

Följ ämnen i artikeln