Uppkopplad - i parken

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-08-19

Aftonbladets Peter Petterson tror på svenska stadsnätverk inom kort

Stockholm/New York

Med Wifi-teknik kan vilken datorägare som helst använda internet ute på stan - utan sladd.

I USA blir så kallade stadsnätverk allt vanligare.

- Och Sverige kommer definitivt att följa efter, säger Aftonbladets IT-expert Peter Petterson.

I Kungsträdgården är det redan möjligt, liksom på flera bibliotek runt om i landet. Den som har en dator med kapacitet att ansluta trådlöst till internet kan surfa gratis. Och på sikt kanske det blir som i USA, där allt fler städer erbjuder gratis internet överallt.

- Jag är övertygad om att svenska kommuner och företag kommer att ta efter på sikt och erbjuda öppna kostnadsfria nätverk, säger Peter Pettersson.

- Behovet av att kunna koppla upp sig där man befinner sig för tillfället är redan så stort att det kommer ske naturligt.

Slag mot bolagen

Till de som inledningsvis förmodas motverka gratis stadsnätverk hör bredbandsbolagen.

- De kommer att försöka hålla prisena uppe, men om några börjar erbjuda det gratis kommer alla mer eller mindre tvingas göra det. Kanske mot någon slags kompensation i form av reklamkonsumtion, säger Peter Pettersson.

I USA kämpar de emot, och hävdar att wifi-näten inte bör bekostas av skattemedel. Men anhängarna ser dem som viktig infrastruktur och kongressen har sagt nej till att förbjuda tekniken.

- Jag jobbar ofta med min dator på olika platser. Ibland sitter jag på ett kafé, ibland i en park och surfar, säger musikern Christopher Olsson från New York som besöker Stockholm i veckan.

Häromdagen surfade han genom det gratisnätverk som Stockholms stad nu provar ut i Kungsträdgården.

- Vad hette det, King's Garden? Det fungerade rätt bra. På Manhattan finns många parker med trådlösa nätverk, jag går dit jämt.

Lockbete

Wifi är varumärket för en teknik som började utvecklas i Holland 1991. De senaste åren har hotell, butiker och flygplatser runtom i världen börjat erbjuda det till sina besökare - ofta gratis, som kommersiellt lockbete.

Men det börjar också bli vanligt att små och stora städer skapar stadsnätverk, så att de som bor i ett område eller rentav i hela staden kan ansluta sig till internet. Wifi är också vanligt på universitetscampus.

- Utvecklingen i USA drivs av politiker och engagerade medborgare, säger Esme Vos som bevakar wifi i sin blogg MuniWireless.com.

- För att vara en infrastruktursatsning behöver det inte bli så dyrt. St Cloud i Orlando, som har 28 000 invånare, lade ner tre miljoner dollar på sitt wifi (cirka 770 kronor/invånare).

Offentlig nytta

- Det finns knappt en stad i USA som inte åtminstone funderar på att införa wifi, påstår Craig Settles som skrivit boken Fighting the Good Fight for Municipal Wireless.

Settles menar också att gratis eller billigt internet också underlättar för företagande, och gör städernas förvaltning blir mer effektiv.

-De sparar enorma summor om mätaravläsare, parkeringsvakter och poliser kan använda wifi, i stället för blanketter eller dyra mobiltelefoner. De pengar en stad lägger på ett nätverk sparas ofta in redan där.

Karin Henriksson, Gunilla Kinn/TT