Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sverker

Barnsligt enkelt

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-10-17

Projektor med inbyggd dvd och högtalare – ett bra val för nybörjaren

Inbyggd dvd-spelare och högtalare. Så flörtar Epson framgångsrikt med den stora målgrupp som tycker projektorer är coola men aldrig vågat prova på.

Om enkelt handhavande går före en välmatad specifikation är nämligen det här en klockren produkt.

Projektorer är fortfarande en nischprodukt, som visserligen lockar med stor bild men också avskräcker många med takmontering, mörkläggning och anslutning mot hembioanläggning. För att råda bot på konsumenternas tvekan krävs allt lite nytänkande i branschen, något som tvättar bort nördstämpeln från projektorn för att även den teknikovane ska våga testa detta trevliga sätt att avnjuta storfilmer på.

Målgrupp

Epson har uppenbarligen insett detta- Företaget har lanserat flera allt-i-ett-projektorer den senaste tiden och vi har testat instegsmodellen, DM1. Den ligger hyfsat lågt i pris, runt 7 000 kronor, men upplösningen ligger på moderata 854x480 bildpunkter. Vill man ha en hd-ready projektor som matchar högupplösta format erbjuder Epson istället EMP-TWD10 för dryga 12 000 kronoe vilket även inkluderar en 80 tums duk.

Den projektorn presterar alltså bättre om man kopplar in exempelvis en hd-dvd-spelare men då falerar ju delvis poängen med inbyggd dvd. Den lågupplösta DM1:an riktar alltså inte in sig på köpare som söker absolut högsta bildkvalitet utan de som premierar enkelhet.

En klockren succé torde den förälder göra som plockar fram den här projektorn på barnkalaset och på en handvändning kickar igång något intressant inom barnkulturområdet. Inte tusan tror vi att någon liten bekymrad typ i den jublande skocken sätter sig och räknar pixlar i det läget.

Design

Det här är en hyfsat nätt projektor utrustad med ett praktiskt bärhandtag på kortsidan för att ytterligare understryka apparatens mobilitet. Den är väl inte direkt snygg utan påminner mest om en lufttorkare eller värmefläkt modell mindre. Med den här tydliga heminriktningen Epson valt kunde de gott piffat upp projektorn med något klatschigt motivlack eller motsvarande.

På fronten skyddas linsen av en praktisk manuell skjutlucka som inte kan försvinna som ett vanligt linslock. När luckan är öppen kommer man också åt fokusringen från projektorns ovansida. Strax under till vänster sitter en slot-in för dvd med en eject-knapp strax till höger. På fronten sitter också en i projektorsammanhang ovanlig hörlursutgång.

På ovansidan sitter en enkel knappsats utan bakgrundsbelysning som styr de vanligaste funktionerna. Den kommer förmodligen inte användas i samma utsträckning som den lättanvända fjärrkontrollen som tyvärr inte heller den har bakgrundsbelysning. Det betyder en hel del fummel när exempelvis volymen skall justeras i biomörkret.

Ljud

För att få ut det flerkanalsljud de flesta dvd-filmer är begåvade med kan man koppla sin hembioreceiver till projektorns digitala ljudutgång av koax-typ. Dessutom erbjuder DM1 en usb-anslutning för uppspelning av media från exempelvis en minnessticka. Media som stöds, även från skiva, är mp3, wma, jpeg och divx.

Nu kommer det kanske inte i första hand vara musik man använder den här projektorn till då de små inbyggda stereohögtalarna visserligen återger ljudet rent och fint men utan någon nämnvärd punch och botten. Enkel uppspelning av film och framför allt stillbilder är dock en riktigt vettig funktion som Epson lyckats bra med.

Bild

Att använda DM1 är verkligen en barnlek. Sätt på projektorn, stoppa in dvd:n och skådespelet kan börja. Eftersom apparaten saknar optisk zoom (undvik den digitala som förstör bilden) är bildstorleken avhängig vilket avstånd från duken projektorn har.

Vi valde att projicera en 80-tums bild på ca 2,5 meter vilket gav bra resultat. Ju längre avstånd dess större bild men även större pixlar och sämre ljusstyrka. Har man en vit slät vägg går det faktiskt att projicera bild med någorlunda hyfsat resultat men visst gör en bra duk mycket för slutresultatet.

En annan finess som saknas här är lensshift som möjliggör en flexiblare placering av projektorn då linsen går att rikta snett ut från chassit. I det här fallet måste apparaten ställas vinkelrätt i förhållade till duken vilket i många fall troligen kräver ett litet bord centralt placerat i rummet.

Med sina justerbara tassar kan projektorn också vinklas uppåt vid golvplacering. De parallaxfel som då uppstår åtgärdas av keystone-korrigeringen som klarar upp till 15 procents lutning. Helst bör man dock försöka undvika denna typ av korrigering då den alltid i någon mån försämrar bilden.

Det här är som sagt en lågupplöst projektor vilket naturligtvis påverkar bildkvaliteten. Men nöjer man sig med att projicera upp en 60-80 tum stor bild på en bra duk får man ändå en riktigt ljusstark fin bild med bra färghantering och hyfsad skärpa. Det märks att Epson kan det här med 3LCD-teknik.

Slutsats

Jämfört med dyrare projektorer finns inte lika mycket inställningar att leka med men det innebär samtidigt att apparaten känns mer okomplicerad. Det flesta kommer nog nöja sig med att växla mellan de fyra förinställningarna där ”Living room” fungerar bra i ett rum med dämpad belysning. Här finns också ”Game” som ska optimera bilden för spel i relativt upplysta rum. En kul finess är knappen ”Rast” som pausar filmen och lyser upp rummet med vitt ljus på duken för att man lätt ska hitta popcornpåsen som åkte ner på golvet.

Vi kan definitivt rekommendera Epson EMP-DM1 för den som är ute efter en mobil instegsprojektor. Visst är den lågupplöst och saknar en del finesser som optisk zoom men det är förmodligen inget målgruppen som kan tänkas vara intresserad bryr sig om. För här handlar det främst om kom-igång-på-ett-kick-faktor till relativt lågt pris och det är gott så.

Andreas Liebert, Prylportalen

Följ ämnen i artikeln