Pagrotsky: Marknaden får själv klara av it-krisen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-01-15

Intelligenta pyjamasar, intelligenta förpackningar och framtidens ID-kort fanns bland montrarna när Nordens största IT-mässa, Comdex Göteborg, öppnade på tisdagen. Fler utställare i år men på mindre yta speglar IT-branschens kris och vilja att hålla i pengarna.

Näringsminister Leif Pagrotsky tror på framtiden och vill låta marknaden själv klara av IT-krisen.

- Jag värjer mig mot förväntningarna att regeringen ska ta över rollen som beslutsfattare för vilka projekt som ska få stöd eller inte, säger han till TT.

- Däremot är det viktigt för oss att få kapitalmarknaden att våga investera i IT-branschen igen.

Möjligen kan investerare med tappade sugar hitta några intressanta projekt bland de 295 utställarna på Comdex.

Bill Gates

Det fanns gott om förslag till praktiska tillämpningar.

Tyger med insydda sensorer som gör det möjligt för doktorn på sjukhuset att övervaka spädbarn eller hjärtsjuka i hemmiljö, var en.

- Tekniken finns, men ännu inte i produktion, säger Maria Redström integrationsdesigner hos utvecklingsföretaget CR&T.

Ett annat är Cypak med intelligenta förpackningar för till exempel läkemedelsindustrin och ett som de själva anser helt unikt och säkert system för elektronisk identifiering.

Microsofts grundläggare Bill Gates berömde nyligen deras produktidéer.

- Eftersom inga koder läggs på en dator utan vi bär med oss koden i ett kort, kan de heller inte stjälas, säger marknadschefen Stina Ehrensvärd till TT.

Uppmärksamheten ledde omedelbart till propåer från flera internationella bolag och det i dag nio man stora bolaget kan mycket väl hamna utomlands.

Utomlands

- Ja vi behöver så klart en stor medspelare och pengar för att kunna starta produktionen. Får vi inte hjälp hemma måste vi få den utifrån, säger Stina Ehrensvärd.

Bägge bolagen är exempel på svensk innovationskraft som har svårt att gå från utvecklingsbolag till produktion.

- Men det är ett problem för marknaden att lösa, säger Leif Pagrotsky.

Däremot anser han det vara regeringens sak att driva på utvecklingen för att med IT göra livet lättare för företag och medborgare.

I februari öppnar till exempel tullverket tullkontor på nätet. Där ska all import och exporthantering kunna skötas. Elektronisk id-hantering gör det möjligt att sköta hanteringen också via mobiltelefonen.

Domedag

- Företagen ska kunna koncentrera sig på det de är bäst på, att skaffa kunder. IT ska vara en motor i förenklingsarbetet inom den offentliga förvaltningen, sade han i sitt öppningstal.

Comdex i Göteborg hölls för andra gången och har kunnat överleva på en krympande IT-mässmarknad.

- Jag är less på alla domedagsprofetior kring IT, säger Leif Pagrotsky.

- Informationsteknologin kommer att få en allt större betydelse.

- Sverige må vara ledande inom området i dag, men för att fortsätta vara det måste vi också våga sticka ut hakan och starta företag, få ungdomar att våga satsa på utbildningar för branschen. Vi befinner oss bara i början av utvecklingen, fortsatte han.

Läs också:

Anders Lignell/TT

Följ ämnen i artikeln