EU ska lagra all tele- och nättrafik

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2005-12-14

Bodström: Jag är jättenöjd

Nu har EU beslutat lagra all tele- och internettrafik.

- Jag är jättenöjd. Men de stora vinnarna är brottsoffer och de som bekämpar brott, säger justitieminister Thomas Bodström.

Kritikerna rasar och kallar det "storebrorssamhälle".

Thomas Bodström var mycket nöjd efter onsdagens beslut i EU-parlamentet.

Förslaget om att all telekommunikation och internetttrafik ska sparas i upp till två år röstades då igenom med stor majoritet.

- Jag tycker det är väldigt bra. Inte minst för att jag jobbat konstant med det här i nästan två års tid, säger Bodström.

Han pekar ut polisen och brottsoffren som de stora vinnarna.

Grep Akalla-rånarna

- Förlorarna är de kriminella. Det är något som redan kunnat konstateras, eftersom det är en bra metod, säger Bodström.

- En kroatisk krigsförbrytare greps nyligen med den här metoden. Akallarånarna greps, man har utrett människohandel och terrorbrott i Spanien.

Bodström pekar ut den nya telefontekniken som främsta orsaken till att lagen måste fram.

Den nya laget innebär enligt Bodström inga förändringar jämfört med de möjligheter som redan finns och används idag.

- När man nu går över till IP-telefoni kommer man inte att kunna använda de här metoderna om man inte skapar regler. Och då skulle polisen gå miste om ett av sina viktigaste verktyg.

Minst sex månader

Minsta lagringstid blir sex månader.

Längsta lagringstid drabbar teletrafiken.

Vissa länder, som velat lagra data längre än två år, kommer att kunna få tillstånd av kommissionen, som menade att upp till fem år skulle vara rimligt.

Däremot föll Polens förslag, som gick ut på att trafikdata skulle sparas i upp till 15 år.

Protesterna från moderaterna i Sverige har varit högljudda.

- Vi kommer att få ett storebrorssamhälle som ikräktar på de mänskliga rättigheterna. Nu har vi bara de nationella parlamenten att hoppas på, säger moderata EU-parlamentarikern Charlotte Cederskiöld till Computer Sweden.

Bodström säger att han inte förstår kritiken.

- Cederskiöld har jag svårt att förstå i den här debatten. 25 länder står bakom det och förslaget har antagits av en övervägande majoritet i Europaparlamentet. Det är svenska moderaterna som särskiljer sig, säger Bodström.

Fildelare

Informationen som lagras kommer att kunna begäras ut av polisen vid misstankar om brott förutsatt att straffet kan bli fängelse i minst två år.

Fildelning kan komma att höra dit, enligt ett annat parlamentsförslag som vill att alla patentintrång ska kunna straffas med upp till fyra års fängelse.

- Vi gör ingen ändring när det gäller de möjligheter som redan finns idag. Och uppgifter sparas redan nu, på samma sätt som man sparar uppgifter om bankkort, var man tankar och sådant, säger Bodström.

EU-parlamentariker kritisk

”Teknik kan inte lösa problemen med terrorism – det kan bara poliser och politik göra” kommenterar Lena Ek (c), EU-parlamentariker.

Hon anser att Thomas Bodström är på god väg att skapa ett övervakningssamhälle.

”Hänvisar man bara till terrorism går det visst att få igenom vad som helst”

Hon liksom många andra är kritiska till hur snabb beslutsgången varit.

”I normala fall tar det ungefär tre år att ta fram ett nytt EU-direktiv. I det här fallet ska allt ske på tre månader. Är det verkligen så bråttom att vi inte ens hinner utreda om övervakningen behövs och fungerar? Om förslaget kommit från en vacklande demokrati eller en diktatur så hade vi i Europa uttalat vårt ogillande” skriver hon.

Caroline Olsson, TT