Bästa köpråden för platt tv

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2005-11-17

Valet står mellan plasma, lcd och vad plånboken tål

De platta tv-apparaterna blir allt populärare. I takt med det sjunker priserna och bildkvaliteten ökar.

Bara för något år sedan kostade en platt tv ungefär tusen kronor per tum. Men nu går det att få tag i stora tv-skärmar för under 10 000 kronor. Hur bra de är till det priset är en annan fråga.

Men platta skärmar med dålig kvalitet ger branschen och den nya digitala tv-tekniken dåligt rykte. ”Digital-tv-dödare” mumlar branschfolket.

Bra skärmar blir billigare

Men även bra skärmar blir billigare. Det märks framför allt på de så kallade lcd-skärmarna som blir både större och billigare.

–?Den tekniska utvecklingen gör det möjligt att göra större lcd-skärmar till lägre pris än plasmaskärmar i samma storlek, säger Per Josefsson, produktchef på Philips.

När det gäller tv-skärmar större än 32 tum har plasmatekniken dominerat så här långt. Plasman ger ingen rörelseoskärpa och är dessutom bättre på att återge svärta som ger bilden en botten och gör färgerna klarare.

Plasma fortfarande dyrt

Men plasma är dyrt att tillverka och det finns inga nya tekniker runt hörnet som väntas pressa priserna för plasma på samma sätt som priserna för lcd.

Dessutom har plasma en stor nackdel. Fastbränning. En stillastående bild från ett tv-spel eller en canal plus-logotype som står på hela natten kan bränna fast i skärmen för gott. Sådant går inte att fixa.

–?Det kan bränna fast i lcd också, men det släpper efter ett tag, säger Per Josefsson.

Lcd kommer stort

Lcd har varit den dominerande tekniken för skärmar upp till 32 tum.

Men nu kommer lcd på bred front hos de flesta leverantörer. Nya tekniska landvinningar gör att lcd knappar in på plasmans kvalitetsmässiga försprång även för större skärmar.

Även om ingen tror att priserna kommer att fortsätta falla lika snabbt som de gjort de senaste två åren kommer de att falla mer och snabbare för lcd-skärmarna än för plasmaskärmarna.

– Det finns redan lcd som kan mäta sig med plasma och lcd utvecklas hela tiden, säger Per Josefsson.

Läs också:

Peter Pettersson