Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Fildelare hoppas på ”Betamax-fallet” i USA:s HD

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-03-30

Washington

Att via fildelningsprogram skicka datafiler kors och tvärs över världen via internet måste förbjudas, hävdar nöjesindustrin i USA:s högsta domstol.

Försvaret åberopar videodebatten för 20 år sedan och menar att om fildelning är en styggelse gäller detsamma för internet som helhet.

På pappret är det filmbolaget MGM mot fildelarföretaget Grokster. Men målet som HD i Washington nu debatterar, med väntad dom i juni, klyver USA. Bland dem som lämnat in åsikter till domstolen finns alltifrån storföretag som Intel, Yahoo och Apple via USA:s regering och basketbolligan NBA till enskilda musikstjärnor som Elvis Costello och Avril Lavigne.

Grundfrågan är om det är internets grundtanke, att alla ska kunna kommunicera med alla utan hinder, som ska råda, eller blir trafiken med copyrightskyddad musik, filmer och mjukvara då så intensiv att fildelarprincipen måste förbjudas?

25 procentig förlust

– Inspelningsindustrin har förlorat 25 procent av sina intäkter sedan detta kom, sade Donald Verrilli, jurist för branschorganisationen RIAA (Recording Industry Association of America), i domstolen.

Verrilli hävdar att Streamcast, som står bakom fildelarmjukvaran Morpheus, och Grokster är ansvariga om programmen används till copyrightskyddade musik- och filmfiler. Om fildelningen inte stoppas får alla hugade nätsurfare ”en evig fribiljett” till de senaste filmerna, skivorna och dataprogrammen, enligt Verrilli.

HD-domarna verkade dock skeptiska, och frågade sig hur samhället hade sett ut om RIAA:s linje följts tidigare i historien.

– Skulle vi någonsin ha fått videobandspelaren? Skulle vi ha haft kopieringsapparaten? Skulle vi ha Ipoden – eller för den delen Gutenbergs tryckpress? sade domaren Stephen Breyer i en snabb genomgång av teknikens utveckling från boktryckarkonstens fader Johannes Gutenbergs tid till Apples musikspelare Ipod.

Vill använda Betamax-fallet

Detta tog också Groksters och Streamcasts advokat Richard Taranto fasta på och yrkade att HD ska bekräfta det så kallade Betamax-fallet från 1984. HD beslöt då att Sonys numera sedan länge insomnade videosystem Betamax i sig var lagligt även om det också kunde användas för olagliga ändamål, alltså piratkopiering.

Även utanför HD var de symboliska skyttegravarna grävda, med plakat som ”Håll tassarna borta från min Ipod” ställda mot motståndarsidans ”Ge en musiker mat”.

Taranto tillade att visst kan fildelningsprogrammen användas för illegal spridning av material. Men detsamma gäller ”persondatorn, modemet, internetförbindelsen – varje del i denna kedja är avgörande”, sade han och menade att ett nederlag i detta fall skulle innebära att stora delar av det moderna informationssamhället i praktiken olagligförklaras.

TT-AFP

Följ ämnen i artikeln