Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Ungdomarna flyr IT-utbildningarna

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-08-17

Ansökningarna har rasat med 78 procent

Trots intensiva kampanjer för att locka till IT-studier låter sig årets studenter inte lockas till teknik och IT-studier.

Jämfört med toppåret 2000 har antalet sökande rasat med 78 procent.

Årets siffra 4820 sökande till IT-utbildningar är enligt statistik från Verket för högskoleservice är (VHS) den lägsta någonsin.

År 2000 kom över 22000 ansökningar in. Sedan sprack IT-bubblan och intresset för IT-utbildningar har rasat med 30 procent färre ansökningar till utbildningsplatserna per år.

Intresset för andra tekniska utbildningar har också sjunkit, men långt ifrån till den grad som datorrelaterade utbildningar.

Ohörda lockrop

Branschorganisationer, fackliga organisationer och högskolorna i skön förening har under förra hösten och våren drivit olika kampanjer för att vända trenden, men uppenbart klingade lockropen ohörda. Ungdomarna tvivlar på budskapet att IT är en framtidsbransch med säkra jobb.

– Bristen på kompetent arbetskraft att rekrytera kommer att bli branschens största problem, om inte fler vågar satsa på IT-utbildningar, sade branschorganisationen IT-företagens vd Ylva Hambraeus Björling till TT så sent som för en månad sedan.

Missar uppgång

Hon varnade för att när nu konjunkturen vänder uppåt kan de svenska IT-företagen inte dra nytta av den på grund av bristen på arbetskraft.

Den tidigare så populära systemvetenskapliga utbildningen vid högskolan i Skövde lockade som mest 40 sökande. Till höstens intagning har det inkommit två ansökningar.

– Det är katastrofläge, säger proprefekt Ingi Jonasson vid Institutionen för kommunikation och information till tidningen Computer Sweden.

Av statistiken framgår att minskningstakten av antalet ansökningar har hejdats, årets minskning ligger på 12 procent. En förbättring, men den nedåtgående trenden håller ändå i sig.

Färre platser

Skrämda av rapporter om hur IT-jobben flyttar utomlands och hur svårt det är för nyutexaminerade att få in en fot på arbetsmarknaden håller sig ungdomarna borta.

Det bristande intresset skapar också problem för universitet och högskolor, som står med tomma lokaler och uteblivna statsstöd.

På bara några år har inte bara studenterna försvunnit utan också 30 procent av alla IT-utbildningar.

Anders Lignell/TT