"Ett par minuters mobilsamtal påverkar ditt barns hjärna"

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-02-07

Svensk forskare kräver lagstiftning med gränsvärden

Ny forskning visar att bara ett par minuters mobilsamtal kan räcka för att ditt barns hjärna påverkas av strålningen.

- Lär inte dina barn att prata i mobiltelefon, säger forskaren Michael Klieeisen till Aftenposten.

- Nu måste riksdagen och regeringen börja agera, kräver Olle Johansson, docent i neurovetenskap vid Karolinska Institutet.

Redan efter ett par minuters samtal i mobiltelefon minskas hjärnaktiviteten hos barn, visar ny forskning.

Det är den tyske forskaren Michael Klieeisen vid Spanish Neuro Diagnostic Research i Marbella som undersökt hur barn reagerar vid användning av mobiltelefon, skriver norska Aftenposten.

Undersökningen visade på ett skrämmande resultat.

Hjärnaktiviteten hos ett barn blir mindre bara efter ett par minuters pratande i mobiltelefonen.

"Lär inte barn prata i mobiltelefon"

Aktiviteten blir lägre än normalt i stora delar av hjärnan i nästan en timme efter avslutat mobilsamtal.

- Mitt råd till alla föräldrar är att de inte lär sina barn att använda mobiltelefon överhuvudtaget. Det är inte bara den elektriska aktiviteten som påverkas, utan också biokemiska processer. Barns hjärnor, som inte är färdigutvecklade, är mycket mer känsliga än vuxnas hjärnor, säger Michael Klieeisen till Aftenposten.

Även svenska strålningsforskare har efter sina undersökningar börjat höja ett varningens finger.

Olle Johansson, docent i neurovetenskap vid Karolinska Institutet och mobilstrålningsforskare, tycker att svenska myndigheter är för slappa.

- Brittiska regeringen har redan börjat agera och bland annat skickat brev till invånarna och varnat för att använda mobilen om det inte är nödvändigt.

Kräver hygieniskt gränsvärde

Vad drar du för slutsats av det?

- Att regeringen i Storbritannien tar det här på ett större allvar.

Har du mobiltelefon själv?

- Ja, jag har faktiskt flera stycken. Men jag använder dem mest för testning och annat inom min forskning.

Är du inte orolig när du pratar i mobilen?

- Det är en bra fråga. Men jag pratar bara i mobil i yttersta nödfall. Dessutom tycker jag att det är alldeles för dyrt.

Nu kräver Olle Johansson att Sveriges riksdag och regering börjar agera.

- I dag finns bara rekommendationer vad gäller mobilstrålningen. Staten skulle kunna sätta ett hygieniskt gränsvärde som garanterar att det är ofarligt. Sen skulle ansvariga myndigheter kunna kontrollera så att värdena inte överskrids.

Inga åtgärder ännu

På socialdepartementet har man inte planerat att vidta några åtgärder ännu. Men man ser med stort allvar på larmen om strålningsfaran.

- Vi har som uppdrag att följa utvecklingen inom forskningen och håller kontinuerlig kontakt med bland andra strålskyddsinstitutet, säger en tjänsteman till aftonbladet.se.

Olle Johansson tycker det är olyckligt att FAS, Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap - som fördelar pengar till de forskningsprojekt de tycker är viktiga - inte anslagit några medel för att fortsätta forskningen kring mobilstrålningens skadeverkningar på människor.

Och han får medhåll från Gabor Szendrö, departementssekreterare vid miljödepartementet.

- Det är lite olyckligt. I den forskningsproposition som lades september 2000 tryckte vi på hur viktigt det var med forskning inom detta område. Dessvärre är det svårt för regeringen att direkt tala om för forskningsråden vad de ska satsa på, säger Gabor Szendrö.

"Inte tillräckligt nyhetsvärde"

Robert Erikson, huvudsekreterare på FAS, säger att det råder ett oerhört tryck bland ansökningarna.

- Vi godkände i november förra året cirka 15 procent av de forskningsförslag som kom in till oss. Vi bedömde att ansökan kring forskningen om mobilstrålningen inte hade ett nog högt nyhetsvärde.

Det är inte tillräckligt viktigt alltså?

- Jo, men forskningens kvalité och förnyelse var inte tillfredsställande.

Mats Holme, vd för Mobiltelebranschen, MTB, menar att den samlade forskningen inte stödjer att det skulle vara farligt med mobiltelefoni.

- Det finns också ett antal oberoende forskargrupper som på uppdrag av olika regeringar, WHO och EU gjort en sammanställning av forskning. De har också kommit fram till att mobiltelefoni inte är skadligt.

Marcus Noterius

Följ ämnen i artikeln