I dag slår det nya datorviruset till

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2004-05-02

Så skyddar du dig mot Sasser

Ett nytt pc-virus har slagit till.

- Det är den värsta nätverksmasken sedan Blaster i somras, säger Patrik Runald, virusexpert på datasäkerhetsföretaget F-Secure.

Viruset kan slå ut din dator.

F-secure har haft ökad beredskap den senaste veckan, sedan Microsoft meddelat att de hittat ett nytt säkerhetshål i Windows. Tidigt i går morse upptäckte de viruset Sasser som sprider sig i Sverige och runt om i världen.

- Viruset sprider sig ganska ordentligt och vi är redan upp i version fyra. Det är inte lika stor spridning som för Sobig F eller Blaster, men den är stor och går snabbt, säger Johan Mårtensson på Sveriges IT-incidentcentrum, Sitic.

Sasser sprids inte via e-post utan utnyttjar ett säkerhetshål i operativsystemen Windows 2000 och Windows XP.

- Det räcker med att datorn är påslagen för att masken ska sprida sig, säger Patrik Runald.

- Problemet är inte så stort för modemanvändare. Däremot för de som har bredband och är uppkopplade på nätet hela tiden, säger han vidare.

När masken installerar sig syns det genom att man får upp en ruta på skärmen som säger att datorn startar om.

Sedan kan den fortsätta med det och göra omstart på omstart så det blir omöjligt att använda datorn. Under tiden fungerar den infekterade datorn som en server som fortsätter sprida viruset.

Infekterar datorer i närheten

Det innebär att om masken lyckats ta sig in på ett kontor kan den snabbt infektera alla andra pc-n på arbetsplatsen.

- Sasser slår mot datorer som saknar uppdaterat virusskydd, operativsystem och en fungerande brandvägg. Det gör att problemet är störst för hemanvändare, säger Johan Mårtensson.

Den 13 april kom en ny så kallad säkerhetsfix som ska skydda datorn mot Sasser. Den finns på Microsofts hemsida. Även tillverkarna av virusskydd har uppdaterat sina hemsidor med information och nedladdnignsbara filer som tar bort viruset.

Så skyddar du dig mot Sasser

Helena Gunnarsson, Simone Söderhjelm, Peter Pettersson

Följ ämnen i artikeln