Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Anita, Annette

Din GPS kan sluta fungera

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-18

Satelliter riskerar slås ut av vanskötsel

Redan nästa år kan konsumenter få problem med sin GPS-utrustning. Orsaken är att amerikanska flygvapnet missköter underhållet av satellitsystemet.

I en färsk rapport från Government Accountability Office (något i stil med ”Ansvarsetiska Rådet för amerikanska myndigheter") uttrycks det oro för att satelliterna i det globala GPS-systemet inte underhålls i nödvändig utsträckning. Ansvaret för de totalt 24 satelliterna ligger på det amerikanska flygvapnet som ligger hela tre år efter i sin serviceplan.

Enligt rapporten beror förseningarna på underleverantörerna som har anlitats för att bygga nya ersättningssatelliter. Industriella sammanslagningar och den finansiella oron har lett till att en hel del kunnigt folk helt enkelt har lämnat branschen.

Egna system

På grund av detta beräknas sannolikheten att alla 24 satelliter fungerar under 2010 till 95 procent och under 2012 till bara 80 procent. Om vanskötsel fortgår ända till 2017 är sannolikheten att alla satelliter fungerar nere på 10 procent.

Som tur är verkar det som en del alternativ är på gång. Europa, Ryssland och Kina har alla egna GPS-system på gång.

Galileo heter Europas system och det är tänkt att driftsättas under 2013. Enligt ett avtal från 2004 ska Galileo och det amerikanska GPS-systemet kunna ”prata” med varandra för att undvika onödigt strul i konsumentapparaterna.

Blev försenat

Det ryska GLONASS-systemet lanserades redan 1995 men föll redan från början offer för vanskötsel på grund av landets ekonomiska problem. Intentionen från ryskt håll är att få igång ett fullskaligt system nästa år igen men som det ser ut just nu kommer det inte att integreras med varken GPS eller Galileo.

Slutligen Kina då som planerar att skjuta upp egna satelliter för sitt system Compass. Regimen har hotat lite smått med att det kommer bli ett slutet krypterat system. I händelse av krig skulle i så fall USA inte kunna blockera Kinas GPS-signaler utan att det även påverkade deras eget system.

Hur som helst är det inte mycket vi konsumenter kan göra för att säkerställa att våra navigatorer fungerar även i framtiden. Men faktum är ju att amerikanska militären i stor utsträckning använder GPS-systemet för sina ”kliniska” precisionsbomber och för att leda sina trupper rätt i terrängen. Så även om de kanske struntar i om du hittar till Sölvesborg i sommar kommer USA nog att undvika att hamna i en situation där militär teknik slutar fungera.

prylografi

Andreas Liebert/Prylportalen