Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Justus, Justina

Proffstyckarna om valet och Juholteffekten

Publicerad 2011-05-16

Fjäder i hatten för S & Juholt

DEN STORE SEGRAREN Håkan Juholt och ­Socialdemokraterna blev vinnare i gårdagens omval i Västra Götaland.

DEBATTEN Socialdemokraterna gjorde bra i från sig i gårdagens omval.

I Örebro fick S 47,1 procent av rösterna.

I Västra Götaland 32,6 procent av ­rösterna mot 30,8 i det ogiltigförklarade valet 2010.

Moderaterna back­ade i Västra Götaland till 24 procent från 26 i valet 2010. Val­deltagandet var lågt, endast 43 procent.Trots upprepade utmaningar har Fredrik Reinfeldt vägrat ta debatten mot Håkan Juholt i samband med omvalen i Örebro och Västra Götaland. Det är, på ren svenska, ett jävla sätt. För många väljare är det huvud­alternativen i svensk politik,  Moderaterna och Socialdemo­kraterna, som alla val ytterst handlar om. Och det är dessa partiers främsta företrädare man vill se mötas i en öppen debatt. Att som Reinfeldt vägra delta är nonchalant.

När detta skrivs har ­Socialdemokraterna gått fram kraftigt­ i Örebro och gjort ett helt okej resultat i Västra Götaland. Det är förstås en ­fjäder i hatten för Håkan Juholt. För ­honom har det varit viktigt att på allvar ta plats i debatten och visa att han är en oppositionsledare med ambition och förmåga att ta över regeringsmakten, så snart tillfälle ges.

Samtidigt har inte Juholt direkt ­imponerat sedan han valdes till partiordförande. Visst, han är en duktig ­talare, det visade han såväl i sitt ­kongresstal som på första maj. Men

i de besked han gett om till exempel svensk närvaro i Libyen och utnämningar av socialdemokratiska talespersoner så är det en allt annat än övertygande bild som förmedlats.

Mot den bakgrunden var helgens val viktigt. Ett bakslag skulle allvarligt ha försvårat det fort­satta oppositionsarbetet.

I stället har nu Håkan Juholt all anledning att känna sig nöjd.

Samtidigt verkar valdeltagandet överlag ha ­varit väldigt lågt. Det gör det svårt att dra några slutsatser av resultatet. Egentligen har ju ­helgens omval ­inte alls handlat om rikspolitik.

Ändå har partiledare varit på plats och kampanjat, så det är knappast konstigt att många sett detta som en allmän politisk värdemätare.

Om väljarna valt att straffa Moderaterna för Reinfeldts debattduckande, om det är en Juholt-effekt vi ser eller om de som röstat ­faktiskt bara uttryckt hur de vill att Örebro och Västra Götaland ska styras framöver, är svårt att säga. Vi kan ju åtminstone hoppas att man inte behöver gå till valurnorna igen ­förrän år 2014.

Jonas Morian, socialdemokratisk debattör.

Inte mycket att glädjas åt

Med ett för svenska förhållanden lågt valdeltagande fanns utrymme för en eller ett par rejäla skrällar. Men dagens omval i Västra Götaland blev i stället en bekräftelse på den långsiktiga rikstrenden för samtliga partier. Sedan 2006 har de tradi­tionella vänster- och mitten­partierna krympt, medan Mode­raterna, Miljöpartiet och Sverige­demokraterna har vuxit.

De två förstnämnda har etablerat sig som tydliga medelklasspartier, ­medan Sverigedemokraterna fort­sätter locka arbetarväljare som tidigare varit socialdemokratin trogna.

Håkan Juholt stod, i egenskap av den nya ­killen i klassen, i centrum för uppmärksamheten kring om­valet. Men kvällens (blygsamma) valframgång till trots, har inte den nye S-chefen mycket att glädjas åt. Västra Götaland är av hävd en röd region, och som pigg nykomling i ett borgerligt styrt Sverige hade han alla förutsättningar att mobilisera inte bara S-kärnan, utan även partiets sympatisörer. Men så tycks inte ha skett. Socialdemokraterna har ­enligt preliminära siffror ökat med knappt två procentenheter jämfört med det ogiltigförklarade valet 2010, men de ligger fortfarande under ­(det dåliga) valresultatet 2006.

Håkan Juholts stora strategiska fråga är hur hans parti ska kunna återta sin gamla position som mötesplats för medel- och arbetarklass­väljarna. Vilka är socialdemokratins naturliga målgrupp 2014, och med vilken politik ska den lockas? Efter kvällens val är vi inte närmare ett svar på dessa frågor. Vi vet att Socialdemokraterna ­inte gillar allians­regeringen, men det är också allt. ­De har massor av klago­mål, men desto färre alternativ.

Under valrörelsen 2014 kommer spelplanen att vara större, svårare och långt mer komplicerad än vad den var i går. Då kommer regeringsduglighet att spela större roll, liksom frågan om samarbete mellan olika partier. Ett halvlyckat landstingsval i en traditionellt röd del av landet utgör knappast någon stabil grund inför socialdemokratins nästa stora valkamp.

Johan Ingerö, borgelig debattör