Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Alma, Hulda

TV-system för en kvarts miljon

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-02

Du råkar inte ha 250 000 kronor undangömda? Då har du råd med det nyaTyska Loewe tillverkar hemelektronik utöver det vanliga. Hemma i Sverige är Loewe inte så kända än så länge men i Tyskland omsätter de faktiskt, näst efter giganten Samsung, mest av alla tillverkare. Argaste konkurenten är danska Bang&Olufsen som också satsar på hög kvalitet och egen design.

Loewe Reference är något av de grymmaste vi sett på årets IFA-mässa. Hjärtat i systemet är en 52-tums LCD-TV i blänkande lättviktsmetall. Trots sin storlek är den bara 60 millimeter på djupet och självfallet kommer apparaten med allsköns finesser som full hd-upplösning och 100Hz skärmuppdatering. En inbyggd hårddisk på ordentliga 500 GB kan spela in många och långa program, till och med i HD-upplösning.

lyxsystemet från Loewe som inkluderar en 52-tums LCD-TV och en ljudanläggning utöver det vanliga.

Den medföljande mediacenterenheten har en inbyggd bluray-spelare och fungerar också som ett centralt nav i en komplett medialösning för hela hemmet. Via trådlöst nätverk kan systemet sända ut musik till ett antal mottagare (måste köpas till) för att exempelvis fylla hela huset med samma musik.

Slutligen ljudet, och inte heller där har Loewe sparat nämnvärt på krutet. Den golvstående baslådan kommer i två olika modeller där den större är lika stor som en normal tv-bänk. Elektrostathögtalarna i sin tur är helt platta men genererar trots det ljud i världsklass.

Loewe Reference kommer först nästa sommar och om en kvarts miljon känns lite för mycket i plånboken erbjuder Loewe bara tv:n för 120 000 kronor.

Philips satsar på LED

Philips PFL9803 heter tv:n som vann EISA-pris som bästa LCD-TV i år. Med LED-bakgrundsbelysning och svulliga 2000000:1 i kontrastvärde är det kanske inte så svårt att förstå.

Bakgrundsbelysning med LED-teknik istället för traditionella lysrör är en teknik som de flesta tv-tillverkare verkar satsa på. Den stora fördelen är att dioderna kan släckas ner lokalt i områden av bilden som ska återge total svärta. På det sättet kommer man runt problemet med läckande ljus som kan ge LCD-panelen en rätt dassig look när det egentligen ska visas svart. När det kommer till PFL9803 hävdar Philips att tekniken ger ett konrastvärde på två miljoner mot ett men som vanligt skall man ta sådana siffror med ett par skyfflar salt.

PFL9803 kommer i September och inledningsvis bara som 42-tummare. Priset är inte klart en en bit över 30 000 kronor är nog inte orimligt.

Essence kallar Philips sin nya LCD-serie med traditionell bakgrundsbelysning men med så kallad break-out-box. Det innebär att att mottagaren plus en del annan elektronik förpassas till en liten låda som kan placeras i tv-bänken. Det här innebär att tv:n kan göras riktigt tunn (38 millimeter på tunnaste stället). Till skillnad mot Sonys ZX1 sker inte överföringen mellan box och tv trådlöst men med en kabel blir ju 1080p inga problem (Sonys lösning klarar bara 1080i).

Tv-mottagaren i Essence-modellen är utrustad med både MPEG2 och MPEG4 vilket innebär stöd för HDTV och nya SD-kanaler i marknätet. Dessutom finns här en DVB-C mottagare för ComHem-kunderna men pairingproblemet sätter förstås stopp för att titta på kabeloperatörens HD-kanaler.

Slutligen visar Philips upp en upphottat version av sin Aurea här på IFA-mässan. Nytt är att 42-tummaren får sällskap av en 37-tums modell och att den färgsprakande ramen har fått ännu fler lampor för maximala färgupplevelser. Räkna med att 37-tummaren kommer att gå loss på cirka 35 000 kronor.

Sonys nya trådlösa super-tv

Lagom till jul kommer Sonys extremt påkostade lcd-tv Bravia ZX1 ut i handeln. Bara 9.9 millimeter tjock och med trådlös mottagare är det här verkligen en tv utöver det vanliga.

Sony Bravia ZX1 är en 40-tums full-hd lcd-tv med så kallad LED-teknik istället för den traditionella lösningen med lysrör. Fördelen med LED är att bakgrundsbelysningen kan regleras dynamiskt för att uppnå ett högre kontrastvärde men i det här fallet är dioderna inte jämt fördelade bakom panelen utan utplacerade längs med ramen. För att få jämn belysning även mot mitten av skärmen används en speglingsteknik, inte olikt den som brukar användas i laptop-skärmar.

Men det som verkligen särskiljer ZX1 är att mediaboxen kommunicerar helt trådlöst med tv:n. Räckvidden är 30 meter och eftersom fjärrkontrollen kommunicerar med huvudenheten via radio istället för infrarött är det inga problem om man vill stuva undan lådan i ett skåp. En infrared-expander ser till att det blir möjligt att styra även andra enheter som placeras tillsammans men mediaboxen.

Mediaboxen innehåller en DVB-T/C mottagare som alltså ska fungera både med Boxer och Com Hem. Om man kopplar en blu-ray spelare till boxen kan den förmedla trådlösa HD-signaler till tv:n men bandbredden räcker tyvärr bara till max 1080i. Om man vill se full HD-upplösning på ZX1 måste man istället koppla in spelaren i tv:ns HDMI-intag.

Kommer det att komma andra storlekar än 40 tum?

- Vi börjar med den här så får vi se vilket mottagande den får. Går det bra får vi säkert se större versioner av ZX1 nästa år, säger Ulrik Petersen, Marknadschef TV för Sony Nordic.

Vad kommer ZX1 kosta?

- Cirka 45 000 kronor när den dyker upp till jul.

prylografi

Andreas Liebert/Prylportalen