Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Justus, Justina

Vi vill vara unga ända in i kaklet

Publicerad 2011-06-02

Allt fler amerikaner vägrar att bli gamla – de lever som tonåringar hela livet.

Under tiden väntar de på mediciner som ska skjuta upp åldrandet.

Muskelknippet Jeffry Life, 72, påstås vara lösningen: hans kropp har skapats av testosteron och träning.

Nästan sex miljoner människor kommer att vara 100 år eller äldre vid mitten av detta sekel. Förmodligen kommer 2050-talets hundraåringar att vara piggare än dagens. Kanske turnerar Mick Jagger, 105, och Bob Dylan, 109, fort­farande med ”Satisfaction” och ”Like a rolling stone”.

Helt klart är att vi redan i dag mår bra allt längre upp i åldrarna.

Men mycket vill ha mer. Målet är att vara ung ända in i kaklet. Och som så ofta går USA i bräschen.

Det mest extrema exemplet är Las Vegas-baserade Cenegenics medical institute. Företagets bästa försäljningsargument är den 72-årige patienten doktor Jeffry Lifes kropp. Han ser ut som Mr Universum.

Med träningsprogram och testosteron-kurer för uppemot 6 000 kronor i månaden påstår Cenegenics att alla patienter snart kan bli lika naturligt ungdomliga och muskulösa.

Cenegenics beskriver sitt program som en ”unik och balanserad kombination av näring, träning och hormonoptimering”. Samtidigt talar företaget tyst om att testosteronet kan krympa testiklar och orsaka hudproblem.

Men den medicinska vägen till att skjuta upp åldrandet verkar långt ifrån stängd. Kanske kan vi i framtiden hitta något slags ungdomselixir.

Nobelpriset i medicin 2009 gick till upptäckten att kromosomernas ändar – som kallas telomerer – skjuter upp cellens åldrande.

– Många forskare spekulerade i att förkortningen av telomererna skulle kunna vara orsaken till åldrandet, inte bara i cellen utan även i organismen som helhet. Men åldrandet har visat sig vara mer komplicerat än så, konstaterade Nobelkommittén i motiveringen till priset.

Nu försöker amerikanska forskare i alla fall att med hjälp av enzymet telomeras hejda åldrandet hos möss. Men höga doser ”antas vara för giftiga för att använda på människor”, säger Jon Cornell på Nevada-företaget Sierra Sciences till den amerikanska tidningen Time.

Medan den medicinska forskningen kring att hejda åldrandet hittills mest har lett in i återvändsgränder, så finns det mer framgångsrika vägar inom psyko­logi.

Harvard-psykologen Ellen Langer flyttade in ett gäng 70-åriga män på ett hotell inrett i 1950-talsstil. De fick en förhållningsorder: föreställ dig att du har rest tillbaka i tiden. En kontrollgrupp bodde också på

hotellet, men utan samma förhållningsorder.

Resultat: både grupperna blev fysiskt starkare och vitalare. Men förändringarna var mycket tydligare bland tidsresenärerna.

Samma fenomen gäller för de tusentals 55-plussare som i dag bor i så kallade Sun Cities runtom i USA. Det är senior­boenden där ordet senior är bannlyst. Invånarna cyklar, flyger, spelar golf och är ständigt aktiva. Kort sagt: de lever som tonåringar.

– På det hela taget gör min make så många saker att jag knappt ser honom. Det är som om han fortfarande jobbade, säger Patti Wolff, 63, om sin make Phil, 63.

Det aktiva livet gör att Sun City-invånarna blir fysiskt starkare, av Langer-effekten. Precis som på Langers 1950-talshotell känner invånarna att de har gjort en tidsresa, eftersom inga unga finns inom synhåll och de plötsligt är yngst i sam­hället.

Psykologin kring åldrandet är väldigt tydlig, om man tänker efter.

Inställningen kring vem som är gammal och hur sent i livet man kan göra olika saker ändras ständigt. Vi gifter oss allt senare, föder barn allt högre upp i åldrarna, känner oss medel­ålders snarare vid 55 än 40.

Det upplevs inte alls som konstigt att Madonna, 50, adopterar barn eller att Elton John blir pappa för första gången vid 62 års ålder.

Men även om människans medelålder hela tiden ökar i västvärlden så tar det obönhörligen stopp vid 120. Enligt mikrobiologen Leonard Hayflick är det människans åldersgräns. Skälet är att de flesta mänskliga celler bara kan dela sig ett visst antal gånger, och när de upphör att dela sig

– vilket de till slut gör – så dör vi.

Ändå är framtidsscenariot med piggare 60-plussare positivt. Särskilt med tanke på att en femtedel av jordens befolkning kommer att vara över 60 år 2050. Ju fler äldre som lever aktivt och fort­sätter att jobba, desto mindre ökar sjukvårdskostnaderna. Dessutom blir inte den förväntade bristen på arbetskraft lika akut.

Fler borde helt enkelt tänka som Mick Jagger. Rolling Stones-sångaren har glömt att han 1975 hellre ville dö än sjunga ”Satisfaction” när han var 45 år: – Kör på så länge du kan, och gör vad du vill, sade 67-åringen nyligen.

Källa: Time

Joachim Kerpner