Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Justus, Justina

– Avslut handlar om att nöta. Nöta, nöta, nöta, nöta.

Publicerad 2011-06-19

Jessica Landström om den hårda träningen bakom sitt fruktade skott och hur hon ska bomba Sverige till guld

Efter träningen bombar Jessica Landström fyra skott med vänstern. Hårt som helvete, snett, högt, upp på läktaren.

Inte illa, tänker hon.

Det här bådar gott inför VM.

Jag träffade ju samma stolar varje gång.

Med en vecka till VM struntar vi i de svenska stjärnornas drömmar, gångna säsonger, semesterplaner och kärlekar. Vi vill veta varför just de blivit bland världens bästa glid- tacklare, djupledslöpare eller nickare. Vi lovar att Sportbladet aldrig har varit mer likt en instruktionsbok än det här. I dag: del ett av fem – hur har Jessica Landström fått sitt dunderskott?

Jessica Landström är Blågults superskytt. För Sportbladet avslöjar hon hemligheten om projektilerna.

Hur hårt skjuter du?

– Jag har ingen aning om hur hårt, men det är hårt. Med de här VM-bollarna är det speciellt för de vobblar. Man kan få till ganska roliga skott utan att ta i så mycket.

Du har tränat med VM-bollen hela våren och kallar den ”en blandning mellan badboll och studsboll”. Hur skjuter man med den?

– Du får speciella träffar om du kommer framifrån och träffar högt upp, men sedan trycker ner foten – tsch! Då dyker den. Vi kommer se en del sådana långskott i VM.

Ni tar med tillslagstränaren Eija Feodoroff till VM. Hur hjälper det?

– Hon ger massa bra tips, som var man sätter stödjebenet när man skjuter vinkelskott. Kommer jag på höger sida av målet vill jag ha den lågt i vänsterhörnet. Den vinkeln är svår att få till, så hon kan säga om jag ska släppa hälen för att få en annan höftvinkel och annan vinkel på foten. Sådana saker.

På min plojnivå tänker jag aldrig på ord som ”höftvinkel”. Hur mycket teori ligger bakom ett bra skott?

– Just med avslut handlar det om att nöta. Nöta, nöta, nöta, nöta. Det handlar inte om att stå och skjuta tio bollar efter träning, det handlar om att komma upp i 500.

Hur manisk är du?

– På extratid tar jag kanske tio bollar, går ut på planen och ställer mig utanför straffområdet. Så bestämmer jag mig för pet åt sidan och skott lågt ner i bortre hörnet. Tio skott, hämta bollarna, fortsätt. Jag gillar att köra tio minuter med högern och tio med vänstern. Sedan byter jag ställe och börjar om.

”Du låser dig, blir spänd”

Jag hatar förklaringar att någon ”har en naturlig bolltouch”. Håller du med?

– Ja! Det är bara att nöta. Se på en träning, vad gör jag direkt när jag kommer ut? Just det, jag tar en boll och skjuter. Det kanske blir 20 skott extra där. Då får jag 20 om dagen, fem gånger i veckan. Då är vi uppe i 100 extra i veckan.

Gymmar du något med tanke just på skyttet?

– Nej.

Är du starkare i benen än andra i laget?

– Nej. Jag är overall starkare än de flesta, men inte just extremt mycket i benen.

I EM 2009 gjordes Sveriges snyggaste mål av Caroline Seger som blåste på från distans upp i nättaket. Frågar man Thomas Dennerby i dag om Segers skottkapacitet säger han ”hon är världens bästa på mycket, men just skjuta hårt kan hon inte”. Hur hänger det ihop?

– Alltså, jag blev inte förvånad när Seger satte den bollen. I Linköping såg jag henne stå och nöta på exakt det avståndet, exakt den tillrättaläggningen. Hon satte den hela tiden. Det var hård träning bakom målet, inte någon slump. Caroline är en smart skytt. Hon sätter den på rätt ställen och är lugn i själva avslutet. Det svåraste när man skjuter är att få rätt förstatouch. Själva skottet är mest ett resultat av det du har gjort före.

Vilket är det vanligaste felet när skott misslyckas?

– Ofta är det förstatouchen. Att ta ut vinkeln så att man kommer rätt och inte gräver under bollen.

Hur viktig är just skottstyrkan?

– Alla kan springa till bollen och bara ta i, men då blir det inget bra skott. Då låser du dig, blir spänd, får fel vinklar. Det blir bara fel. Tydligast är om du sätter ett skott hela tiden. Sedan backar du tio meter och missar hela tiden, trots att du bara behöver ta i marginellt mer. Det beror på att man tar i för mycket när det ser ut att vara långt till målet.

Hellre placerat

Hur känns den perfekta träffen?

– För mig har det blivit de låga. När jag kommer till vänster och sätter den lågt till höger. För mig är det det perfekta avslutet. Det behöver inte vara stenhårt, bara sitta vid stolp-roten. De avsluten kommer jag oftast till.

Är du ärlig nu? Vill man inte alltid panga in den ribba-in?

– Nej. Sannolikheten att göra ett annat mål är större.

Spelet blir allt snabbare och inte lika låst. För mig känns det omodernt att skjuta hårt. Förstår du min tanke?

– Ja, precis. Det är mer kliniska avslut nu. Jag har inte gjort många mål på långskott, men tror man måste ha det hotet i fotbollen som långskott innebär. Då tvingar man upp motståndarens back-linje för att sätta press. Då öppnas ytor som vi kommer att hitta senare. Så i bland när vi tar avslut är det bara för att locka upp motståndarna till nästa gång.

Colombia, Nordkorea eller USA; i vilken gruppspelsmatch blir skotten viktigast?

– Mot lag som sjunker ner. Då får man dem att röra sig. Mot USA blir det mer böljande spel. Mer fysiskt. Då finns ytorna ändå. Om Colombia backar hem måste vi våga skjuta, fast vi missar. Man kan inte passa sig igenom om det är för tajt.

Utanför – men välplacerat

På träningen körde du med vänstern. Det såg hårt men inte välpla...

– ... jag vet. Men de var välplacerade för de kom på exakt samma sektion av läktaren.

Wow. Vilken lycka.

– Jo! Jag siktade ju inte dit, men jag skulle vara mer orolig om bollarna kom överallt. Om en vore jättehög, en låg, en hitåt, en ditåt. Jag har ändå mitt sikte.

Så nu kan du, hur pressad situationen än är, lita på att du kan träffa läktaren?

– Äh. Skjuter man fel, men skjuter på samma ställe fel, då är det en sak du måste ändra. Sätter jag

den tre meter utanför fem gånger är jag på väg åt rätt håll, men måste vrida om något. Så ja, det var inte de bästa avsluten, men de visar att jag är nära att skjuta riktigt bra.