Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Alma, Hulda

Se upp för dyr- fällorna på resan

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-06-30

Så undviker du räkningar på tusentals kronor

Se upp för mobilkostnaderna på semestern.

Trots EU:s nya regler kan det fortfarande bli dyrt.

Värst är priserna på mobilt bredband, surfa i mobilen och skicka mms.

Visst är det skönt att kunna prata med vännerna även på utlandsresan – men det blir lätt dyra pratstunder.

Ringa med mobilen

Förra sommaren fattade EU beslut om att sätta maxgränser för vad mobilsamtal får kosta inom EU. Men det dröjde till i oktober innan reglerna genomfördes fullt ut. De innebär att det idag finns maxpriser för vad operatörerna får ta ut när man reser inom EU. Fast bara för röstsamtal.

För andra typer av mobiltjänster finns ingen reglering i dag. Och utanför EU gäller fortfarande fri prissättning.

Det är något som märks mycket tydligt när man tittar på det olika operatörernas prislistor.

Åker man på semester till Turkiet kan ett lokalsamtal inom landet kosta sju kronor per minut eller mer än dubbelt så mycket, 15,86 kronor per minut, beroende på vilket svensk operatör man har.

Sms & mms

Sms är dock förhållandevis billigt. Det kostar cirka tre kronor att skicka sms från de flesta länder i världen. Att ta emot sms kostar i regel ingenting. Men det finns undantag. Så bäst att att kolla sina operatörs prislistor i detalj innan man reser.

Bild-sms, eller mms som det heter, är väsentligt mycket dyrare i utlandet. Det beror bland annat på att flera operatörer lägger på kostnaden för att skicka data i landet man befinner sig i. Något som också gör det mycket svårt för vanliga abonnenter att i förväg veta vad ett mms med en bild man tagit på semestern egentligen kostar att skicka hem till Sverige.

Mobilt bredband

Största risken är dock mobilt bredband utomlands. Trots att flera operatörer sänkt priserna under våren kan det kostar mer än hundra kronor per megabyte data man laddar ned. Ett titta på ett Youtube-klipp på tre minuter blir bortåt sex megabyte vilket är lika med över 600 kronor.

Dessutom kan priserna variera mellan lokala operatörer i landet man befinner sig. Och med Huawei-modemen, som är vanligast för mobilt bredband i dag, måste man vara specialist för att se vilken operatör man anslutits till. Kan man inte använda manuella inställningar och tolka operatörens så kallade plmn-koder som står där istället för bolagsnamnet är man hjälplös.

Sedan många kunder i fjol råkat ut för räkningar på tiotusentals kronor när de surfat utomlands, har operatörerna tvingats lägga in en utlandsspärr som standard för privatkunder. Den som vill surfa i utlandet måste kontakta sin operatär och få spärren borttagen.

Men bästa spartipset är att lämna mobila bredbandet hemma.

Surfa i mobilen

Det blir också allt populärare att surfa direkt i mobilen. Men se upp – här finns ingen utlandsspärr inlagd av operatörerna och maxtaxorna för surf via din svenska operatörs portal gäller inte.

Surfar du från din mobil utomlands, eller använder mobilen som modem, får du betala samma pris för nedladdning av data via mobilt bredband. Ett mejl blir 5-10 kilobyte och en webbsida cirka 250 kb.