Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Alfhild, Alva

Svenskarna dåliga på att använda internet

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-10-01

Tillgången till tekniken betyder inte att vi använder den

STOCKHOLM

Sverige och svenskarna må vara världsbäst på att ha tillgång till IT. Men vi är bland de sämsta på att använda tekniken, enligt en ny studie från World Internet Institute (WII).

När framtidens IT-politik ska formas tittar vi på projekt, men glömmer att IT-politiken borde starta med att säkra kompetensen i skolan och på universiteten.

- Vi måste sluta tro att projekt av olika slag kan lösa våra problem. För mig är till exempel förslaget till ny gymnasiereform av större betydelse för IT-politiken än olika projekt. Går reformen igenom har vi ingen IT-framtid, säger Anders Flodström, som är rektor vid Tekniska högskolan i Stockholm.

Regeringens nya IT-politiska strategigrupp ordnade seminarium i Stockholm på onsdagen kring vilka frågor och på vilket sätt den kan arbeta, för att Sverige ska kunna behålla sin ställning som IT-nation.

Önskelista

Som av en händelse presenterades WII-rapporten samma dag som seminariet hölls. Listan över åtgärder som olika deltagare lade fram blev lång och dessutom dyr om allt ska genomföras:

Se till att alla medborgare får tillgång till IT, satsa på invandrare och pensionärer, driv på säker identifiering på nätet, driv på utvecklingen av 24-timmarsmyndigheten, se till att försvara Sverige i IT-sammanhang internationellt, ta fram privata och offentliga tjänster, stöd småföretagens IT-användning, se till att satsa kraftfullt på forskning och utveckling när Ericsson och andra drar ner sina forskningsinsatser . . .

Nationellt IT-användarcentrum (Nita) och Stockholms E-handelskammare efterlyser tillsammans efter rapporten krafttag från regeringen.

Måste få kosta

- Vi måste se till att satsa pengar på att säkra utbildningssystemet, på forskning och utvecklingsarbete för att bevara vår kompetensnivå, sade Flodström.

Enligt WII:s studie ligger Sverige tvåa i världen när det gäller tillgång till Internet i hemmet. Bara i USA är datortätheten större. Men när det gäller användning är det en dystrare läsning. I både Korea, USA, Kanada och Tyskland används datorn betydligt flitigare. I Singapore används datorn där hemma enligt rapporten i 8 timmar och 20 minuter i veckan. Ungefär dubbelt så mycket som i Sverige.

- Vi mäter fel saker i Sverige. Vi räknar prylar och ligger i världstopp. Men viktigare är hur vi använder dem, säger Johan P Bång på WII.

- Regeringen måste ta initiativ för att öka användningen, i stället för att fokusera på antalet datorer eller bredbandsfibrer, säger Anders Hektor hos Nita.

Ericsson flyttar?

Lena Torell, vd för Ingenjörsvetenskapsakademien och med i Ericssons styrelse är i senaste numret av tidningen Ny Teknik "fruktansvärt frustrerad" över statens ointresse för forskning om IT och telekom.

"Ericsson satsar 10 miljarder på forskning och utveckling i Sverige. Då borde staten satsa minst tre miljarder om man vill ha kvar företaget i Sverige", säger hon.

Som exempel på kraftfulla nationella satsningar inom området pekar hon på Finland som satsar fyra gånger så mycket per invånare på utveckling.

"Men där finns en nationell plan", säger Torell och menar att Sverige måste göra på samma sätt.

Anders Lignell/TT