Fler finesser väcker fler frågor

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-07-02

Här är svenskarnas vanligaste mobilfrågor – och svaren

De nya mobiltelefonerna har allt fler finesser. Nu kan man surfa, skicka bilder och e-posta, bland mycket annat.

I och med förändringen blir svenskarnas frågor till mobilbolagen supportavdelningar allt mer komplicerade. De vanligaste frågorna till operatörerna är dock fortfarande fakturafrågor.

Här är kundernas vanligaste övriga frågor, och svaren.

Hur kommer jag i gång med MMS?

MMS fungerar inte direkt. Du behöver hämta hem inställningar till telefonen. På respektive operatörs (Telia, Vodafone och Comviq) hemsida finns de inställningar du behöver. Ladda hem dem till telefonen som SMS.

Hur ställer jag in min mobil för GPRS?

Se ovan. Det kräver speciella inställningar, som hämtas hem från respektive operatörs hemsida. För att MMS och GPRS ska fungera behöver du alltså två separata inställningar.

Vad händer om jag skickar MMS till någon som inte har en MMS-telefon?

Mottagaren får ett SMS till telefonen, där personen uppmanas att logga in på en hemsida, och använda sitt mobilnummer och den SMS:ade koden för att logga in. För att kunna se MMS-meddelandet måste mottagaren ha en webbläsare som visar pop up-fönster. Meddelandet sparas i 10 dagar. Du kan skicka MMS oavsett vilken operatör mottagaren har.

Fungerar MMS utomlands?

Det går inte att skicka MMS från alla länder, kontrollera detta innan du åker. Din svenska operatör måste ha ett GPRS-avtal med en operatör i det land du befinner dig i. Kontakta din operatör så får du veta. Annars gör man på samma sätt som hemma i Sverige.

Kan jag använda mobilen i utlandet?

Den som har ett abonnemang kan ringa utomlands. Har du kontantkort kan du i vissa fall använda det utomlands, i andra fall kan registrera dig hos respektive operatör för att få det att fungera.

Hur får jag igång WAP?

Även här krävs inställningar som du laddar hem från din operatörs hemsida.

Jag har skrivit in fel PIN-kod och min telefon har låst sig? Hur låser jag upp?

Du behöver en PUK-kod. Den följer med när du skaffade abonnemanget/telefonen. Om du har tappat bort den kan du vända dig till din operatör så får du hem en ny per post.

Vad gör jag om min telefon blir stulen?

Anmäl detta till polisen. Rapportera telefonens serienummer (IMEI-nummer) samt numret till den stulna telefonen till din operatör, kallas också IMEI-nummer. Serienumret står på kartongen där telefonen låg när du köpte den. Om du inte har kvar kartongen kan du få fram serienumret på telefonen genom att knappa in *#06#. Då får du upp serienumret. Skriv upp det och spara.

Kan jag skriva ut mina bilder direkt från telefonen?

Vissa fotohandlare har digitalkamerakiosker, där du kan printa dina digitala bilder direkt från kameran eller mobilen. Kvaliteten på bilden beror på vilken bildupplösning din kamera har. Vanligast är 0,1–0,3 megapixel. Det finns kameramobiler med bättre upplösning till försäljning nu, och fler modeller är på väg.

Hur fungerar en pågående dataöverföring över 3G-nätet om 3G-täckningen försvinner?

Om 3G nätet inte har täckning, så skiftar vissa telefoner automatiskt till GPRS-överföring för att data inte ska försvinna. Denna funktion gäller även för ett uppkopplat röstsamtal via 3G-nätet.

Vad innebär Bluetooth och hur får man det att fungera?

Bluetooth är en standard för trådlös överföring av information mellan enheter, t ex två telefoner.

Bluetooth fungerar som en radio med sändare och mottagare och har en räckvidd på upp till tio meter.

Via Bluetooth kan man enkelt skicka bilder, ljud, teman osv, via Bluetooth till en annan enhet, varpå telefonen söker efter enheter inom räckhåll. Därefter väljer man enhet och skickar en förfrågan om mottagaren vill ta emot informationen.

Till vad kan jag använda min IR-port på min telefon?

Med hjälp av en infraröd ljusstråle kan man skicka data mellan två enheter, som med en fjärrkontroll. Man måste rikta IR-porten direkt mot mottagaren, och avståndet får vara högst en meter.

Vad betyder förkortningarna?

Här kan du få hjälp

Källor:

Karin Klarström

Följ ämnen i artikeln