Mobiltelefoner kan skada generna

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-12-21

Forskarlarm: Mobiltelefoner kan orsaka DNA-skador

Strålning från mobiltelefoner kan skada dina celler och ta död på DNA.

Det hävdar tyska forskare.

– Vi vill inte skapa panik, men det är bra att vidta försiktighetsåtgärder, säger projektledaren Franz Adikofer till BBC.

Det finns hittills inga vetenskapliga belägg för att mobil telefoni ger skadliga hälsoeffekter, vare sig det gäller mobiltelefoner eller så kallade basstationer.

Men allt mer forskning pekar mot att strålningen påverkar våra kroppar på ett negativt sätt. Senast ut är en EU-finansierad studie, som utförts av en tysk forskargrupp.

Forskarna har undersökt hur strålningen från mobiltelefoner påverkar bland annat mänskliga cellerna och tidigt upptäckte de att celler som utsatts för strålning inte alltid kunde återuppbygga sitt DNA, rapporterar BBC.

Man kunde också konstatera skador på nybildade celler, vilket ses som en möjlig orsak till cancer.

Manar till försiktighet

Forskarna kan dock inte slå fast att användandet av mobiltelefoner faktiskt är skadligt för människor, men manar till försiktighet.

Projektledaren Franz Adikofer säger att man bör undvika mobiltelefoner om det finns andra alternativ till kommunikation.

–Vi vill inte skapa panik, men det är bra att vidta försiktighetsåtgärder, säger han till BBC.

För att studien ska få någon tyngd måste den upprepas av flera oberoende forskare, Mobiloperatörer betvivlar studiens resultat.

– Resultatet från denna studie är preliminära, inte publicerade, inte kontrollerade och behöver replikeras. Det är inte möjligt att dra några slutsatser utifrån dessa data, säger en talesman för MOA, mobiloperatörernas branschorganisation.

"Använd handsfree"

I dag använder mellan 80-90 procent av befolkningen i de nordiska länderna mobiltelefon.

Detta innebär att även små risker kan få stora konsekvenser på folkhälsan. Därför rekommenderar Statens strålskyddsinstitut att man använder handsfree när man talar i sin mobila telefon.

Per Mattsson

Följ ämnen i artikeln