Ingen lag stoppar svensk virusspridare

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-03-20

STOCKHOLM

Att skapa datavirus och sprida dem via internet är inte olagligt enligt svensk lag.

Polis och åklagare, som nu jagar en misstänkt svensk virusspridare, får söka andra vägar för att kunna gripa förövaren och ställa vederbörande inför domstol.

– Vi är mitt uppe i spårningsarbetet, men vet i dagsläget inte om upphovet finns här eller inte, säger IT-brottspolisen Torbjörn Ull vid länspolisen i Sundsvall till TT.

Sedan helgen sprider sig ett nytt e-postvirus över landet.

– Vad vi vet har det tagit sig in i ett 100-tal företags e-postservrar och drabbat 1 000-tals datorer, säger virusexperten Per Hellqvist på företaget Symantec till TT.

Själva virusfilen bär samma namn som en skärmsläckare och innehåller ett meddelande som leder spåren till att upphovsmannen finns i Härnösand. Formuleringar i texten tyder också på att viruset skapats i protest mot att han, trots ihärdiga försök, inte kommit in på en eftertraktad programmerarutbildning.

Terrorhandling

Polisen jobbar för högtryck för att försöka spåra det ursprungliga meddelandet och därmed kunna binda upphovsmannen till viruset.

– Problemet är att gå baklänges genom hela serien av meddelanden och hitta det första meddelandet. Jag har kommit tillbaka till fredag eftermiddag, säger Per Hellqvist.

– Även om innehållet tyder på att det kommer från ett visst håll är det absolut inte säkert att så är fallet. Det är det vi försöker fastställa, säger Torbjörn Ull.

Även om upphovsmannen kan spåras är det långt kvar till att kunna dra vederbörande inför domstol. I USA betraktas virusspridning som en terrorhandling och kan leda till mycket långa fängelsestraff. I Sverige är det inte ens olagligt att skapa och sprida virus.

Per Hellqvist satt under slutet av 90-talet med i en arbetsgrupp som funderade över en lagstiftning.

– Men det rann ut i sanden. För mig är det naturligtvis ett bra tillfälle nu när vi tycks ha en virusskapare i landet att försöka pusha för att det kommer en lag till stånd, säger Per Hellqvist.

Går fria

Sverige är inte ensamt om att ha en bristande lagstiftning inom området. Runt om i världen har lagarna skapats, när olyckan väl är framme. Upphovsmännen till senare års virusepidemier som Loveletter och andra går fria, även om de orsakade skador för miljarder.

Ett av världens mest spridda virus är "Magistr" som började skickas ut för två år sedan skapades i Malmö, men upphovsmännen går fria och Magistrs efterföljare finns fortfarande med på viruslistans tio-i-topp-lista.

I det nu aktuella fallet, som kanske har rötterna i Härnösand, får åklagaren hitta andra vägar för att sätta fast upphovsmakaren.

Skadegörelse

– Jag betraktar det som skadegörelse alternativt dataintrång att placera in programvaror som förstör användarens virusskydd och kan orsaka andra skador, säger åklagaren Kristina Brolin i Sundsvall som sköter ärendet.

Virusskapare världen över har ofta haft någon form av hämndbegär för sitt agerande, eller bara en vilja att skapa uppmärksamhet och visa för likasinnade vad de kan åstadkomma. Inte sällan har uppmärksamheten lett till jobberbjudanden i stället för fängelse.

– Det gör mig oerhört upprörd, säger Per Hellqvist. Det är helt fel signaler man sänder ut till alla andra som står i begrepp att tillverka och sprida virus, fortsätter han.

Anders Lignell/TT

Följ ämnen i artikeln