Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tord, Turid

Ladda batterierna med ljus i mörkret

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-12-03

Lampan som gör dig piggare

Trött och hängig av höstmörkret?

Det finns alternativ till solresor för att pigga upp kroppen.

Ljusterapi på skrivbordet är ett alternativ.

Den här hösten har varit en av de solfattigaste på länge. Och utan solljus är det många som blir trötta och hängiga. En del tar det ännu hårdare och kan drabbas av så kallad årstidsbunden depression (eller SAD, som på engelska står för Seasonal Affective Disorder). Den kan leda till deppighet, större sömnbehov, minskad fysisk- och sexuell aktivitet, ökad aptit och viktökning bland annat.

Ett sätt att mota den kan vara solljus. Men när solen lyser med sin frånvaro är det inte lätt att lösa det på egen hand. Man kan resa utomlands eller så kan man använda sig av ljusterapi. Ljusterapi har använts inom den svenska vården i cirka 20 år men är fortfarande en omstridd metod. Men statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, anser inte att det finns tillräckliga bevis för att ljusterapi fungerar. Det slog man fast i en rapport 2004 som sedan uppdaterades 2007 utan ändrade slutsatser. Ändå är det flera landsting har så kallade ljusrum för behandling av patienter som lider av sad.

Stor studie

Just nu pågår en större studie vid Karolinska institutet i Solna, strax norr om Stockholm, som väntas bli klar i vår. Då räknar man att vetenskapligt kunna slå fast om ljusterapin fungerar eller inte.

Men för dem som redan nu vill använda sig av ljusterapi och inte har tillgång till ljusrum på ett sjukhus, finns bärbara enheter för hemmabruk. En sådan är Philips Golite hf3300. Det är en portabel apparat som man nästan kan stoppa i fickan. Måtten är 135x135 millimeter och den är cirka 25 millimeter tjock. Den använder ett blått ljus skapat av led-lampor.

Kan fungera mot jetlag

Enligt Philips tekniker ska det ljuset fungera som ljusterapi. De hävdar också att Golite ska kunna hjälpa till att återställa dyngsrytmen efter långflygningar, så kallat jetlag.

Golite har laddningsbart batteri och kan ställas på skrivbordet medan man jobbar, på ett bord invid när man sitter och läser en bok eller ser på tv. Ljuset är inte så starkt att det bländar eller stör. Den har en inbyggd timer och den rekommenderade behandlingstiden på mellan 15-45 minuter per dag ställer man enkelt in på framsidan. Sedan trycker man på startknappen och det blå ljuset tänds.

Dyr liten pjäs

Golite kommer med ett litet resefodral och en laddare. Men priset är inte lågt. rungt 2 700 kronor får man betala för Golite hf3330. Det finns dock billigare alternativ på marknaden. Philips har en större modell som som går på runt 1 800 kronor. Från Innosol, Beurer, Lanaform och Denform finns ljusterapilampor i prislägen från 650 kronor och uppåt.

Aftonbladet.se har testat Golite några dagar. Frågan är har det blivit någon förbättring? Kanske, i vart fall känner jag mig piggare och har lättare att komma upp på morgnarna. Men att det uteslutande skulle bero på Golite går inte att säga. Vetskapen om att det är färre än tre veckor kvar till vintersolståndet och de ljusare tiderna spelar säkert också in.