Många fel i gps-kartor
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-08-01
Stora områden i Sverige är inte kartlagda i detalj
Navigatorn i bilen visar rätt – oftast.
Men många platser saknas eller är fel.
– Vi anser ändå att våra kunder ska klara sig med gps:en, säger Niklas Casserstedt, pr-ansvarig på tillverkaren Tomtom.
Bilnavigatorer har blivit ett av de vanligaste tekniska tillbehören till bilen i dag. Förra året såldes nära 370 000 navigatorer och totalt räknar man med att det finns nära en miljon apparater i svenska bilar i nuläget.
Ett problem med gps:en kan vara att kartorna är gamla och att man som kund inte vill eller anser sig ha råd med att köpa nya. Men även när det gäller nya kartor finns det stora områden i Sverige som inte är kartlagda i detalj ännu.
Två kartmakare
Det finns i dag två stora leverantörer av kartunderlag till navigatorer. Tele-Atlas, som är på väg att köpas upp av gps-tillverkaren Tomtom och Navteq som nyligen tagits över av Nokia. Kartor från Tele-Atlas finns i dag i navigatorer från bland andra Tomtom, Mio (även gamla Navman), Blaupunkt och Clarion. Navteqs kartor finns i gps:er från Garmin, Navigon, Magellan med flera.
När pryltidningen M3 testkörde genom Sverige i juni i år utsågs Navteq till bästa kartleverantör.
Egna mätningar
Kartor till navigatorer tas fram genom att man lägger samman digital kartinformation från olika håll, lantmäteriverket i Sverige till exempel, med information från väghållare som vägverket och egna mätningar som utförs av kartleverantören.
Både Navteq och Tele-Atlas har egna bilar som kör runt och kartlägger vägnäten med hjälp av videokameror och gyroassisterade gps:er som kan ta fram den exakta positionen för varje mätning.
Upp till tillverkarna
Sedan sammanställs materialet och kontrollkörs mot tidigare kartversioner och till slut får man fram en uppdatering. Dessa publiceras kvartalsvis av kartleverantörerna. Sedan är det upp till varje gps-tillverkare att erbjuda och distribuera uppdaterade kartor till sina kunder.
– Vi har en garanti där man inom 30 dagar från det man aktiverat sin navigator automatiskt får tillgång till den senaste kartversionen. Då spelar det ingen roll om enheten legat på hyllan hos återförsäljaren en tid, säger Niklas Casserstedt, pr-ansvarig på Tomtom i Norden.