Snart kan datorn läsa dina tankar

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-06-26

Nytt program guld värt för reklamföretagen

Den nya programvaran kommer läsa av ditt humör - och företag väntas använda den för att målrikta reklam.

- Jag tror att folk kommer gilla det, av samma anledning som man gillar spåtanter och horoskop, säger Aftonbladets IT-expert Peter Pettersson.

Programvaran visades på en vetenskapsmässa i London i dag. Den kommer inte att nå in till ditt innersta själsliv - men den kommer att kunna läsa av ditt sinnestillstånd.

Den kommer se om du är glad och intresserad, eller arg och ofokuserad.

- Tanken är att en hel rad mentala tillstånd ska kunna identiferas, säger professor Peter Robinson vid University of Cambridge till eWeek.com.

Tolkas via webbkamera

Tekniken - som bygger att dina ansiktsuttryck tolkas via webbkamera - väntas bli högintressant för reklamavsändare.

- Tänk dig själv, datorer och mobiltelfoner som läser av ditt humör och sen försöker sälja dig det du behöver, säger Peter Robinson.

Den som ser plågad ut kan med andra ord vänta sig annonser för huvudvärkstabletter, den ser lycklig ut får kanske rese- och spelerbjudanden.

- För vissa känns det nog inte så lockande, men många skulle säkert gilla att bli avlästa - av samma anledning som många gillar spåtanter och horoskop, säger Peter Pettersson till aftonbladet.se, och tillägger:

"Låt den förebygga utbrändhet"

- Kanske kan tekniken också användas för andra syften. Tänk om den skulle kunna säga till när det dags att gå hem från jobbet. Det kunde förebygga utbrändhet, och det vore ju toppen.

Programvaran väntas också bli användbar för distansutbildningar på nätet. Datorn kommer att kunna skvallra om eleven inte ser ut att fatta, eller verkar uttråkad.

Dessutom - pågår ett försök att använda tekniken i hjälpmedel för personer med autism, skriver ITbusiness.ca.

Autismen gör att personerna ofta saknar förmågan att läsa av sociala situationer. De märker inte när någon tycker att de beter sig förvirrande eller irriterande.

Programvaran ska påminna dem om att det är dags att ändra beteende.

Karin Henriksson