Håll koll på pensionen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-08-11

Ny internetportal ska ge svenskarna bättre överblick

Än så länge står det mest bara ”Välkommen” på portalen minpension.se på internet.

Men från sista veckan i oktober ska portalen hjälpa svenska folket att få bättre koll på pensionen.

– Just nu är vi inne i en testperiod. Bland annat kontrollerar vi uppkopplingarna mot Riksförsäkringsverket, Premiepensionsmyndigheten och en del av pensionsinstituten, säger Anders Lundström, vd för bolaget Min Pension AB som svarar för utvecklingen och driften av den nya portalen.

Alla inte med från början

Portalen ska hjälpa svenska folket att få bättre överblick över sin pension. Vitsen är att man ska kunna få prognoser för den sammanlagda pensionen utifrån uppgifter från inkomstpensionen, premiepensionen och från den kollektivavtalade tjänstepension som de flesta har.

Alla företag som hanterar de kollektivavtalade tjänstepensionerna finns dock inte med från start.

– Vi räknar med en täckning på 60 procent från början. Men det kommer att finnas möjlighet att mata in egna uppgifter om sin tjänstepension, säger Anders Lundström.

Med från start är bland andra Alecta, KPA, AMF Pension, Handelsbanken, Länsförsäkringar, Skandia och Robur. Folksam, SEB Trygg Liv och Nordea väntas kunna komma med senare, möjligen från årsskiftet.

Tar några dagar

På pensionsportalen kommer man bland annat att kunna se hur stor den sammanlagda pensionen väntas bli vid olika pensionsåldrar. Det kommer också att finnas möjlighet att se vad en mer respektive mindre gynnsam utveckling för löner, fonder och andra faktorer betyder för pensionen.

Eftersom systemet behöver tid för att hämta hem uppgifterna får man dock vänta några dagar, maximalt fem, på resultatet.

Många, särskilt kvinnor, har också ett privat pensionssparande. Att ta med även detta sparande på portalen finns på agendan. Men några beslut om när så ska ske finns ännu inte, påpekar Anders Lundström:

– Det finns väldigt många önskemål om vidareutveckling redan i dag. Men det är avhängigt hur det går när vi introducerar pensionsportalen.

– Man bör avvakta hur det här faller ut och se om portalen motsvarar medborgarnas förväntningar, säger han.

Säkerheten viktig

En viktig fråga är säkerheten på portalen, att man bara ska kunna titta på sin egen pension och inget annat. Tillgång till portalen ska man kunna ha via exempelvis en elektronisk legitimation från bankerna, Telia eller Posten eller via pinkoden från Premiepensionsmyndigheten.

– Vi har valt att hålla en bred linje vad gäller de olika sätten att identifiera sig för att göra portalen så tillgänglig som möjligt, säger Anders Lundström.

”Bankerna måste skärpa sig”

Han är dock besviken på att bankernas elektroniska Bank-ID hittills inte fått någon större spridning. Här måste bankerna skärpa sig, tycker han:

– De flesta använder inte Bank-ID för sin egen internetbank utan har andra sätt för kunderna att identifiera sig.

Bakom bolaget Min Pension står försäkringsbolagens branschorganisation Försäkringsförbundet. Själva projektet har dock drivits av främst Riksförsäkringsverket i samarbete med försäkringsbranschen inklusive Statens pensionsverk och andra pensionsadministratörer.

Dessa är också representerade i bolagets styrelse.

Nils Odén/TT