Hitta musiken – på internet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2005-03-03

Nu måste du betala – allt annat blir olagligt

Mp3-spelarna säljer i rekordantal – men nu ska en ny lag göra det olagligt att ladda ned musik gratis från internet.

Få tror att lagen kommer att stoppa gratistrafiken.

Men för den som vill undvika lagbrott finns flera nya sajter där man kan köpa musik via internet.

Snart här Från och med den 1 juli blir det förbjudet att ladda ner musik utan upphovsmannens tillstånd.

Om det är något alla ungdomar i dag vill ha, så är det en mobiltelefon och en mp3-spelare. Mp3-spelarnas popularitet formligen exploderade i höstas. Ett av skälen är säkert att de kan spela musik som man kan ladda ned från internet utan kostnad.

Liten effekt

Men nu ska det bli stopp för det. Ett nytt lagförslag som justitieminister Thomas Bodström tagit fram ligger just nu hos lagrådet för översyn. Den nya lagen ska träda i kraft den 1 juli. Lagen bygger på ett EU-direktiv och ska göra det olagligt att som i dag dela med sig av musik och filmer via internet.

Bryter man mot lagen ska det kunna leda till böter eller fängelse i högst två år.

Det kommer enligt lagförslaget fortfarande att vara tillåtet att göra enstaka kopior av musik-cd och dvd:er för eget bruk.

Men redan innan lagen trätt i kraft är den hårt kritiserad för att riskera att bli en papperstiger som inte får någon effekt. Både polis och åklagare säger att de inte har resurser att jaga filbytare på internet och att de prioriterar svårare brottslighet.

Viktig markör

Dessutom tänker de svenska internetleverantörerna inte frivilligt lämna ut de så kallade ip-adresserna till datorer som byter filer via internet. För att polisen då ska få tag i dem krävs att det misstänkta brottet kan ge två års fängelse eller mer och det kan inte fildelning via nätet göra.

Henrik Pontén, jurist på Antipiratbyrån, som arbetar mot olaglig kopiering av film och dataspel, tror inte att den nya lagen kommer att leda till några förändringar eftersom risken att åka fast blir minimal.

Men Hélène Rönnmark, marknadschef på skivbranschens organisation IFPI, tror ändå att lagen kommer att göra nytta.

– Vi tycker att det är viktigt att man markerar att det är olagligt. Och det finns även andra lagar där risken att åka fast inte är så stor, det innebär ju inte att det blir lagligt för det, säger Hélène Rönnmark.

Skivbolagsdirektören Bert Karlsson tycker att lösningen på problemet är att tvinga alla som laddat ned musik att betala en avgift som skulle kunna kompensera musikbranschens intäktstapp.

Lagliga vägar

För den som vill skaffa musik utan att riskera att bryta mot lagen finns sedan i höstas ett antal svenska sajter som säljer musik via nätet. Både som enstaka låtar och hela album. Åtta av dem bygger på samma plattform som levereras av det svenska bolaget Inprodicon. Att köpa musik den vägen kostar 9,90 per låt. Album kostar från 90 kronor och uppåt.

Det går också att köpa musik från utländska sajter. Till exempel från Emusic.com där man för 69 kronor i månaden får ladda ned 40 låtar. Ett pris per låt på cirka 1,70 kronor.

De stora internationella sajterna iTunes och Napster där man kan köpa musik lagligt är ännu inte i gång i Sverige och kan inte tala om när de kan vara i drift.

Så säger den nya lagen

Tre goda råd till dig som vill ladda ned från nätet

Läs mer:

Peter Pettersson

Följ ämnen i artikeln