Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Alfhild, Alva

Bush vill övervaka webben

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-12-23

Kritiker: "Ett hot mot integriteten"

USA:s president George Bush vill skapa en myndighet som ska övervaka hela internet.

Det nya varningscentret ska tidigt kunna upptäcka nätbaserade angrepp och fungera som ett försvar mot virus och maskar på nätet.

Förslaget väntas presenteras redan i början av nästa år, skriver New York Times. Den så kallade strategin för att säkra cyberrymden är ett direkt reslutat av det ökande säkerhetstänkandet efter terroristattackerna den 11 september förra året.

Enligt New York Times innebär förslaget i korthet att en särskild övervakningsmyndighet upprättas. Myndigheten ska vara statligt styrd, men drivas i samarbete med de privatägda internetoperatörerna.

Den ska fungera som en sorts storebror på nätet som håller ett vakande öga på cyberrymden.

”Hot mot integriteten”

Syftet är att upptäcka olika hot på nätet tidigare än idag och slå larm i tid.

Men även att spåra och analysera händelser på nätet när de händer – i stället för att i efterhand enbart kunna konstatera att något hänt.

Men skeptikerna varnar för att systemet kommer att utgöra ett större hot mot integriteten än nytta för säkerheten på nätet.

- Det här handlar inte om att hitta al-Qaida när de gör sig klara för att spränga nästa bomb, säger Washingtonadvokaten Stewart Baker, juridiskt ombud för flera stora IT-företag.

- De talar om cyberterrorism, om att hitta de människor som attackerar internet självt. Det är inte samma sak som att skydda folk från fysiska angrepp, säger han.

Större än dagens system

Den amerikanska federala polisen, FBI, har redan ett system för övervakning av internet, det så kallade Carnivore.

- Om jag drar paralleller med Carnivore? Absolut. Men faktum är att det här är tio gånger värre. Carnivore arbetade i en betydligt mindre skala. Det här handlar om att titta på hela internet, säger en anonym källa i ett stort IT-företag i USA som informerats om projektet.

Fredrik Rundkvist

Följ ämnen i artikeln