Internet viktigare än mobilen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-09-16

Internet har gått från ingenting till en livsnödvändighet på mindre än ett årtionde.

Tvingade att välja ratar folk hellre mobilen och tv:n än blir av med sin internetuppkoppling, visar en ny världsomfattande rapport.

– En fantastisk utveckling som ingen kunde tänka sig bara för några år sedan, säger forskaren Jeffrey Cole från World Internet Institute.

I fem år har forskningsinstitutet i stora intervjuundersökningar följt internets utveckling i ett 30-tal länder runt om i världen, däribland Sverige. Den senaste rapporten presenterades i samband med en internetmässa i Stockholm under veckan.

Ingen kunde heller för några år sedan tro att folk skulle prioritera sin internetuppkoppling högre än både mobilen och tv:n. Men inför tvånget att välja bort någon av de tre valde 39,4 procent enligt rapporten bort mobilen, 32, 7 procent tv och resten, knappt 28 procent, internet.

Svensk misstro

– Siffrorna gäller amerikaner, men trenden är densamma över hela världen. Internet finns runt omkring oss. Vi är ständigt uppkopplade för att underlätta vardagen, fortsätter Jeffrey Cole.

Ännu snabbare rullar utvecklingshjulen när bredband i olika former breder ut sig. Internet är snabbt på väg att bli den absolut viktigaste informationskällan, snart lika viktig som tv. Drygt 60 procent av amerikanerna vänder sig fortfarande i första hand till tv:n för att få veta vad som händer. Men 56,3 procent uppger att internet är en mycket viktig källa för information och nätet passerar därmed traditionella medier som dagstidningar, tidskrifter och radio.

– En skillnad mellan amerikaner och svenskar är att vi ännu inte litar lika mycket på informationen vi får via internet, säger Christoffer Nilsson, som leder den svenska undersökningen.

Med i intressegrupper

Från en osorterad ocean av information tycks både nätet och användarna snabbt vara på väg att mogna.

– På ett helt annat sätt än tidigare väljer vi aktivt vad vi gör. En tydlig trend är också att vi går med i speciella intressegrupper och klubbar som bara finns på nätet, säger Christoffer Nilsson.

Som exempel nämner han Sveriges roll- och konfliktspelsförbund (Sverok), en organisation för spelföreningar av olika slag. Måttligt känd i det traditionella Organisationssverige, men med sina 2000 lokalföreningar och över 92000 medlemmar en av Sveriges största organisationer.

Anders Lignell/TT