Varför kan jag skriva pung men inte mens?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-05-10

I sommar kan man tänka sig att en och annan kvinnlig mobilinnehavare försöker knappa in följande i ett texmeddelande med hjälp av T9 på mobilen:

"Jag har mens och värk i magen, kan tyvärr inte komma med och bada i dag."

En ganska vardaglig mening kan man tycka. Men det blir i stället:

"Jag har neop och värk i magen?"

Mens finns inte i ordlistan i T9-databasen. Däremot kan jag skriva:

"Har ont i min pung, kan tyvärr inte komma med och bada i dag."

Jag kan även utan problem knappa in "Blir lite sen, jag har en vapenaffär att avsluta." Nu undrar jag i mitt stilla sinne hur många svenska mobilanvändare som varje dag sms:ar om att köpa och sälja vapen. Är det verkligen vanligare bland svenska mobilanvändare att handla med vapen än förekomsten av mens?

"Mensvärk" går följaktligen inte heller att skriva in.
Kvinno- föraktet har smugit sig ända in i mobil- telefonens sms-funktion "Fotbollsmatch" går däremot bra.

Det är bara att inse: T9 är könsdiskriminerande. Varför kan jag till exempel knappa in "militärbas" men inte "livmoder"? Är det manliga fantasier som gör att "prostituerad" och "oralsex" (!) finns i T9-databasen men inte "premenstruell" eller "mödomshinna";?

Ska man vara ännu mer könsrollsbunden kan man konstatera att "sport", "aktiemarknad" och "styrelse" går bra att skriva in, men inte "maskara", "läppstift" eller "nagelfil".

Könsrollsmönstret går igen i det faktum att "barnbidrag", som per automatik betalas ut till mamman, inte går att knappa in på mobilen. Medan "underhållsbidrag", som är något som i de flesta fall är något pappor måste hålla reda på, finns förprogrammerat.

"Brodera" går inte, "dataspel" går bra.

T9 är ett patent framtaget av Tegic Communications, en del av mediejätten AOL. De använder sig enligt egen uppgift av olika researschteam och språkexperter inom varje språk för att ta fram de mest passande orden i varje datbas. När man börjar knappa in ett ord skannar databasen av olika möjliga variationer för att komma fram till rätt ord. Så ett gäng svenska lingvistiker har alltså suttit och klurat på en oändlig massa kombinationer för det svenska språket. Ändå kan databasens algoritmer inte få fram "blöja" men däremot "marknadsplan";

Självklart förstår man att vissa ord som explicita könsord och svordomar censureras bort. Även slang samt egenuppfunna uttryck som "godisextas" och "bakfyllenoja" får vi snällt lägga in själva bokstav för bokstav.

Men när ord, som i vårt könssegregerade samhälle räknas till "kvinnliga områden", har hamnat i papperskorgen, är det ett klart resultat av dolt kvinnoförakt som smugit sig ända in i mobiltelefonens sms-funktion.

Och så tror män att det är pms som gör kvinnor sura. "Pms" går för övigt inte heller att knappa in med T9.

Mina tre bästa tips

Chi An Gramfors (kronika.pryl@aftonbladet.se)