Tusentals svenska internetadresser raderas

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-01-14

Tusentals svenska företag och privatpersoner med domännamn som slutar på ''com'' och ''net'' med svenska å, ä, ö i namnen riskerar att bli av med sina internetadresser om en månad.

-Det är sjukt, men så är det. Risken är att många kommer att missa informationen och plötsligt upptäcka att domänen inte finns kvar, säger Isac Keren, vd hos Domaininfo AB.

Exakt hur många svenska bolag och svenskar som har domännamn med å, ä, ö registrerade under domänadresserna com och net vet bara det amerikanska regstreringsföretaget Network Solutions som hanterar verksamheten.

Företaget beslutade nyligen att sluta stödja domännamn med andra bokstäver än det engelska alfabetet och avregistrera internetadresserna senast den 28 februari.

-Det handlar alltså inte bara om å, ä, och ö utan också om alla andra, som amerikanarna kallar det internationella bokstäver, typ kinesiska tecken, säger Isac Keren.

25 miljoner domännamn

Toppdomänerna com och net är bägge två av världens största domänadresser. Domänen com har cirka 25 miljoner registrerade domännamn. Att jämföra med den svenska toppdomänen ''se'' som har cirka 200000 registrerade namn.

De svenskar som sitter med en com-adress med de ''internationella'' bokstäverna å, ä, ö kan få behålla sin adress genom att flytta adressen till en annan registratur.

Domaininfo kan ta över alla åäö-domännamn och kunderna får behålla sin com-adress.

-Jo det är klart att det är bra för oss, men vi vet av erfarenhet att många inte kommer att upptäcka att det här är på gång innan det är för sent, säger Isac Keren.

Satsar på USA-marknaden

Sedan i höstas har det varit möjligt att registrera domänadresser med de tre sista bokstäverna i vårt alfabete i den svenska toppdomänen se, men internationella bolag har sedan många år sina mest kända adresser registrerade hos com.

Skälet för Network Solutions att sluta hantera andra namn än namn stavade med det engelska alfabetet är att man vill koncentrera sig på den amerikanska marknaden. Nordisk eller för all del kinesisk stavning är då bara en kostnad för bolaget.

Anders Lignell/TT

Följ ämnen i artikeln