Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sverker

Prisvärd projektor

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-06-11

Man skulle kunna säga att projektortillverkaren Optoma är sin egen största konkurrent, med tanke på hur snabbt företaget pumpar ut nya modeller på marknaden.

Nya HD65 tar nu över som tillverkarens mest prisvärda maskin och prestandan är imponerande.

Fram till nyligen var det relativt enkelt att välja mellan en full-hd projektor och en med standardupplösning. För de allra flesta privatpersoner var maximal upplösning helt enkelt en alltför tung ekonomisk investering.

Fortfarande är full-hd projektorer rejält dyra men liksom all annan teknik har prisfallet varit dramatiskt på senare tid och allt fler frågar sig om det ändå inte är en sådan maskin man ska satsa på. Trots allt är det bara en full-hd projektor som återger blu-ray filmer fullt ut, vilket framför allt gör skillnad på riktigt stora dukar. Men om det handlar om en mindre projicerad bild, och publiken inte sitter extremt nära, är det inte lika självklart att full-hd ger en dramatisk kvalitetsförbättring jämfört med standard-hd.

Liten, ful och högljudd

Optoma HD65 är en liten maskin, vilket i sig inte är någon nackdel utseendemässigt, men själva formgivningen andas tråkig presentationsprojektor med den minimala linsen och de fula ventilationshålen. Den lilla storleken bidrar säkerligen också till det inte alltför diskreta fläktljudet som enligt Optoma skall ligga kring 29 dB i normalt lampläge. Vidare med designen så kan vi nämna att projektorn också blir oerhört varm, eller snarare het till den grad att man kan bränna sig på chassit.

Som vanligt på lågprisprojektorer så saknas det lens shift (en funktion som tillåter projektorn att stå lite vid sidan om duken) och projiceringsvinkeln (offset) är lika kraftig som vanligt, så skall du bordplacera så blir det till att hitta ett lågt bord. Skall du takmontera så kommer din bild hamna långt ned från taket vilket kräver lång rullduk eller lågt sittande ramspänd duk.

Snabbkalibrerad

Av någon anledning så kommer HD65 med rätt konstiga inställningar och vi gissade att maskinen varit på test någon annanstans. Vi blev inte imponerade, men efter att ha pratat med leverantören och gjort en fabriks-reset och börjat om från scratch med vår referensbild så blev det hejdundrande bra.

Jämför man Optoma HD65 med dyrare modeller så är det klart det finns uppenbara skillnader. Till att börja med så har vi pixligheten som kommer sig av att upplösningen ”bara” är i standard-hd. Men detta är mest uppenbart vid riktigt stora bildstorlekar. En annan skillnad är förstås RGB-flimmer som många anser vara DLP-projektorernas akilleshäl. Hur och om man upplever detta flimmer är dock högst individuellt.

Sedan har vi svärtbotten som är relativt bra trots att det finns billigare maskiner med svärta som är något djupare än på HD65. Den här projektorn har för övrigt DarkChip2 och inte DarkChip3 vilket lär ha med detta faktum att göra. Å andra sidan så ger den oerhörda ljusstyrkan så pass mycket dynamik och kontrastomfång att svärtan i jämförelse ter sig utmärkt för det mesta.

Slutsats

Sett till vad Optoma HD65 presterar i förhållande till priset går det inte annat än att utse modellen till ”Bästa Köp” i DLP-klassen (DLP står för Digital Light Processing och är en bildåtergivningsteknik).

Är vanlig hd-upplösning gott nog för dig ger den här projektorn inte bara en bildupplevelse utöver det vanliga utan även en rejäl slant över till en riktigt bra duk. Solklar rekommendation.

Läs mer!

prylografi

Andreas Liebert & Christer Bengtsson, Prylportalen

Följ ämnen i artikeln