Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Antipiratbyråns sajt sänktes

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2005-03-08

Tusentals anmäler byrån

Antipiratbyrån tog i med hårdhandskarna mot fildelarna.

Nu slår de tillbaka – och sedan i söndags är byråns hemsida utslagen.

- Det är någon som attackerar vår sida, säger Henrik Pontén jurist på Antipiratbyrån till aftonbladet.se.

Under förra veckan fick ett tiotal fildelare i Stockholm sina datorer beslagtagna av polisen.

I några fall har ärenden lämnats över till åklagare och misstänkta för brott har kallats till förhör. Brotten rubriceras som brott mot upphovsrättslagen och kan ge upp till två års fängelse. Det har retat upp fildelarna. Tusentals anmälningar har kommit in till Datainspektionen och på söndagen bombarderades Antipiratbyråns hemsida med information och kraschade.

Nere i dygn

På tisdagseftermiddagen gick det fortfarande inte att komma in på sajten.

— Antipiratbyrån använder tveksamma metoder för att jaga internetanvändare för småbrott. Därför vill vi ge tillbaka med samma mynt, säger en person bakom attackerna till fildelarnas intresseorganisation Piratbyrån.

Men på Antipiratbyrån tar man det hela med ro.

— Det är lite motsägelsefullt. Vårt intryck är att de flesta som besöker sajten är piraterna själva som vill ha information om vad vi gör. De förstör lite grann för sig själva. Våra kunder ringer till oss om de vill ha information, säger Henrik Pontén.

Han säger att de inte stör deras arbete och att de ska se sig om efter en annan lösning när de får tid. Men han tycker att attackerna är odemokratiska.

— De ju inte intresserade av att motparten ska få sprida sin information eftersom man hackar vår hemsida. De motverkar yttrandefriheten, säger han.

”Spionerar inte”

Antipiratbyrån har fått utstå mycket kritik för sättet man jagar fildelare på. Att de spionerar, registrerar och hotar människor. Något som Henrik Pontén har svårt att förstå.

— Det vi gör är att vi har en sökmotor som ligger ute och hittar folk som begår brott. Sen går ett automatiskt mejl till internetleverantören som i sin tur informerar den här personen. Om man kallar det spionage, det är upp till var och en men det kanske leder till en viss inflation i det begreppet, säger han.

— Och hotar? Det är snarare tvärtom. Vi informerar. Det är som att ta en snattare i en butik och tala om för honom att det är olagligt att snatta.

Han tror att man, med den nya linjen, kommer att få bukt med piratkopieringen.

— Vi kommer att fortsätta. Det här är ett brott och vi har ett system som kommer att tackla det här.

Läs mer:

Karl Thor

Följ ämnen i artikeln