Fulregistreringar på nätet svåra att stoppa

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-03-24

Surfare får modemen kapade och datorn fylld av virus

Det dröjer innan bedragare som köpt och registrerat tusentals felstavade adresser på internet kan stoppas.

Godtrogna surfare får sina telefonmodem kapade och datorn fylld av virus.

- Det är inte så enkelt att man bara kan stänga av namnen. Att stava ett namn fel i en internetadress är i sig inte brottsligt, säger Olof Hallström, generalsekreterare i II-stiftelsen, som ansvarar för den svenska delen av internet.

Stiftelsens dotterbolag Nic.se driver och administrerar alla internetadresser under landsdomänen .se.

- Vi inser problemet, men kan inte själva agera. Det kan däremot teleoperatörer, polis eller de som anser att deras namn missbrukats. Vägverket har till exempel anmält att deras namn används av andra, säger Hallström.

1 500 adresser

För tre veckor sedan upptäckte Vägverket, Konsumentverket och många andra att det dök upp internetadresser med lätt felstavade namn. Konsumentvarket.se, vagvarket.se, ystadkommun.se i stället för de rätta adresserna, exempelvis ystad.se.

Sedan dess har det registrerats 1 500 internetadresser som samtliga leder raka spåret till rena bedrägeriverksamheten, enligt Konsumentverket. Internetanvändare med telefonmodem som klickar in sig på adresserna får ofelbart sina modem "kapade" och omkopplade till dyra utlandssamtal. Dessutom fylls datorn med virus om inte brandvägg och virusskydd är installerat och uppdaterat.

- Fullständigt oacceptabelt och jag förutsätter att Nic.se som administrerar de svenska domänadresserna stoppar verksamheten, säger Karin Lindell, Konsumentverkets generaldirektör.

Samarbete

Men Olof Hallström duckar:

- Vi kan bara ingripa om det uppenbart är fråga om brottslig verksamhet. Vårt ansvar är att skydda varumärken, men begås brott ska det anmälas till polisen, säger han.

Nu träffas operatörer, Nic.se, Konsumentverket och andra för att hitta vägar för att stoppa bluffmakarna.

- Men det måste ske i samarbete. Vi kan inte själva bara stänga av ett inregistrerat namn, säger Olof Hallström.

Vem som ligger bakom registreringarna är ännu oklart. Ett spår leder till ett företag registrerat i Israel. Ett annat till USA.

Motgift

Liknande "fulregistreringar" har skett också i andra länder.

Modemkapningarna drabbar bara internetanvändare med telefonmodem, bredbandskunder drabbas inte.

Ansvaret vilar i dag tungt på den enskilde surfaren. En tingsrättsdom i Halmstad nyligen dömde en användare att själv stå för en dyr teleräkning efter att ha fått sitt modem kapat. Operatören hade inget ansvar, ansåg tingsrätten.

Ola Svensson jurist på Konsumentverket ger några råd för att undvika att gå i fällan:

- Den som är osäker på adressnamnet ska använda en sökmotor, typ Google, för att hitta rätt. Dessutom måste brandvägg och virusskydd vara installerat och uppdaterat.

Anders Lignell/TT