Mobiler ger inte cancer

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-12-05

Lugnande besked i stor dansk studie

STOCKHOLM

Det finns inget som tyder på att strålning från mobiltelefoner kan ge cancer.

Inte ens hos personer som använt mobil under mycket lång tid.

Den slutsatsen dras i en mycket stor dansk studie där 420 000 personer deltagit.

Forskarna, som presenterar studien i den medicinska tidskriften Journal of the National Cancer Institute, redovisade preliminära resultat redan för fem år sedan.

Men då hade de flesta abonnenter inte använt mobil särskilt länge, i genomsnitt bara 3,1 år. Det gick med andra ord inte att säga särskilt mycket om eventuella långtidseffekter.

Detta kan sägas ha rättats till i och med den nya granskningen. Av de totalt 420095 personerna i studien – 357553 män och 62542 kvinnor – hade 363447 haft mobil kortare tid än tio år, 45680 hade använt mobil i 10–14 år, och 10968 i 15–21 års tid.

Genomsnittstiden var så hög som 8,5 år. Långtidseffekter från strålningen bör ha hunnit ge sig till känna efter så lång användning.

Inga samband

Några sådana kunde dock inte upptäckas när forskarna granskat materialet. Totalt noterades 14249 fall av cancer bland personerna i studien, men någon koppling till mobiltelefonerna fanns inte.

Detta gällde oavsett hur kort eller lång tid personerna använt mobil. Strålningen ledde inte till ökad risk för vare sig hjärntumörer, cancer i hörselnerverna, spottkörtelcancer eller ögontumörer.

Forskarna påpekar att de flesta studier på området kommit fram till liknande resultat. Undantag finns men de är få och metodiken i dessa har ofta kritiserats. De påpekar också att det inte existerar några biologiska bevis för ett samband mellan mobilstrålning och uppkomsten av hjärntumörer.

Flera studier på gång

– Detta är tveklöst en tung studie, säger professor Anders Ahlbom vid Karolinska institutet.

Han tror dock inte att sista ordet är sagt i ämnet. Ytterligare ett antal stora studier är på gång och kommer att publiceras i en snar framtid.

– Om ett par år kommer vi att kunna uttala oss mer bestämt om riskerna. Men även då kommer det att finns osäkerhetsfaktorer kvar som bör studeras. Det finns exempelvis ännu inga studier gjorda på barn som använder mobil. Vi vet att barn ofta är känsligare än vuxna, säger han.

Roland Johansson/TT

Följ ämnen i artikeln