”Tillslaget mot Bahnhof en rättsskandal”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2005-03-15

Antipiratbyrån filmade beslaget av servrar hos bredbandsföretaget

– Ett jävla övergrepp. En rättsskandal.

Det säger en upprörd Jon Karlung, vd på bredbandsföretaget Bahnhof om förra veckans besök på av kronofogde och polis i jakten på olaglig fildelning.

Ett 20-tal personer stormade in i företagets lokaler och började undersöka servrarna.

Det var Antipiratbyrån, tillsammans med Stim, EMI, Universal Pictures och Sony Music Entertainment som tillsammans ansökt hos tingsrätten om att få göra en så kallad intrångsundersökning hos Bahnhof.

När de fick grönt ljus blev det kronofogdens enhet för specialindrivning som fick uppdraget att genomföra indrivningen.

Jon Karlung är mer än besviken på att det kunde ske.

– Vi känner oss rättslösa här. Vi är ett seriöst företag och vilka skäl skulle vi ha att syssla med sånt här? Det är grundlösa påståenden.

Razzian överraskade Bahnhof

– Om någon misstänkte oss hade de kunnat ringa mig och vi hade kunnat undersöka saken, till att börja med.

Han är upprörd över att Antipiratbyrån och de stora rättighetsföretagen kan få tillstånd att med kronofogdens och polisens hjälp genomföra en sådan razzia utan att styrelsen för Bahnhof blivit kontaktad.

Han berättar hur ett 20-tal personer, personal från kronogfogden och deras inkallade experter, stormade in och började undersöka tekniken i lokalerna.

Någon tillkallade sedan polisen.

Det har förekommit påståenden om att personer från Antipiratbyrån och deras medanmälare skulle varit med kronofogden inne i lokalerna och senare även när polisen kom dit.

– Ja, det står i polisrapporten under närvarande att anmälare var där, säger Jon Karlung.

Antipiratbyrån filmade beslaget

Själv hade han svårt att avgöra vilka som var vilka bland alla de människor som befann sig i lokalerna.

– Först verkade de inte hitta någonting. Men så började några tekniker hurra, och när polisen sedan bar ut servrarna stod personal från Antipiratbyrån där och filmade alltihop, säger han.

Det går rykten om att någon i Bahnhofs personal varit avlönad med upp till 100 000 kronor av Antipiratbyrån för att infiltrera fildelningskretsar.

Att infiltratörer i fildelningskretsar fått betalt har Henrik Pontén medgett, men var de funnits är oklart.

En metod som väcker diskussion – och frågor om vad som hänt på Bahnhof. Det har sagts att det kan ligga i en infiltratörs intresse att man hittar någonting vid en razzia.

Två avstängda

– Jag vet förstås inte om de funnits här. Men vi har tills vidare stängt av två personer där det finns en del oklarheter som vi vill titta på, säger Jon Karlung.

Han tror att Bahnhof råkat illa ut för att man vill statuera exempel och då tar ett mindre företag som mål för aktionen.

– Det här, att rättighetsorganisationerna får diktera villkoren, hade aldrig hänt hos till exempel Telia.

Men Jon Karlung tänker inte lägga in någon motanmälan.

– Jag försöker gå vidare med det vardagliga arbetet nu. Sen får utredningen ha sin gång och då får vi tillfälle att lägga fram vår sak.

Svårt med gränsdragningen

Det är svårt att få klara besked från myndigheterna om vem som har bestämt vad, erfar aftonbladet.se.

Kronofogdens enhet för specialindrivning ringde inte till polisen och lät inte någon från rättighetsorganisationerna medverka vid undersökningen, enligt enhetens chef Göran Erixon. I motsats till vad som står i polisrapporten, enligt Bahnhofs vd.

Polisens handläggare av fallet, kriminalinspektör Göran Olsson säger till aftonbladet.se att han inte vet hur det gick till när polisen kallades till platsen.

Det finns ett annat exempel i det här fallet som visar att polisen haft nära samarbete med Antipiratbyrån. Förra veckan hittade aftonbladet.se:s reporter Karl Thor på polisens hemsida en uppmaning till folk att anmäla fildelningsbrott till Antipiratbyrån via en länk.

Eftersom Antipiratbyrån inte är en myndighet utan ett organ sammansatt av privata företagsintressen ställdes frågan varför polisen hade länken hos sig. Polisen förnekade då att de hade ett samarbete med byrån.

Efter att aftonbladet.se uppmärksammat saken försvann länken.

Simone Söderhjelm

Följ ämnen i artikeln