Det blir en platt jul i år

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2006-11-30

Tänk på detta innan du slår till

Det är inte lätt att bestämma sig i det enorma utbud som råder just nu.

Försäljningen av platt-tv har fullkomligt exploderat under 2006.

Och platt-tv är det som står högst på önskelistorna bland aftonbladet.se:s läsare.

Innan du ger dig ut och handlar finns det en hel del du bör tänka igenom. Vi har sammanställt det viktigaste.

Det kan vara en god idé att förbereda sig lite innan du ger dig ut i affärernas trängsel. En prisjämförelse på nätet ger dig en bra uppfattning om prisläget. Dessutom finns det några viktiga tekniska begrepp att hålla reda på.

Vi har ställt samman det viktigaste att tänka på:

Vilken skärmstorlek passar mig?

Bildskärmens storlek är avgörande för den totala filmupplevelsen. Kom ihåg att kombinationen stor bildskärm och kort tittavstånd ställer höga krav på bildsignalen. Ställ dig på det avstånd från skärmen som du kommer ha hemma hos dig för att bedöma bilden. Kan man se de bildpunkter som bilden är uppbyggd av så är skärmen för stor i förhållande till ditt avstånd till tv:n. Om du har svårt att urskilja små detaljer i bilden är skärmen för liten.

LCD eller plasma – vilket ska jag välja?

En LCD-tv har en tunn film av flytande kristaller mellan två glasskivor där kristallen kan vridas och på så sätt släppa igenom olika mycket ljus från ljuskällan bakom panelen. Varje bildpunkt, eller pixel, delas upp i tre komponenter med hjälp av ett rött, grönt respektive blått filter och genom att variera färgernas ljusstyrkor så kan en godtycklig färg återges. En kristall klarar inte att blockera allt ljus vilket kan ha en negativ effekt på svärtan. Men LCD-tekniken utvecklas hela tiden. I skrivande stund har en LCD-tv släppts som i stället för den konstant lysande lampan bakom panelen använder sig av en individuell lysdiod för varje pixel. De kan släckas var för sig och därför blir svärtan bättre.

Fördelar LCD

Ingen risk för permanenta inbränningar.

Hög upplösning till en rimlig kostnad.

Lämplig att koppla till datorn.

Nackdelar LCD

Sämre svärta.

Eftersläpningar i bilden

En plasma-tv, även kallad PDP, är uppdelad i ett stort antal kapslar som är fyllda med en gas. Kapslarnas sidor är täckta av röd, grön eller blå fosfor. Varje pixel består av tre kapslar, en för varje RGB-färg. När en elektrisk ström skickas genom kapslarna ger gasen ifrån sig ultraviolett ljus som i sin tur belyser fosforskiktet. Genom att alla tre färgerna kan variera i styrka så kan en pixel återge en godtycklig färg.

Fördelar

Bra färger och svärta.

Inget behov av bakgrundsbelysning eller lampor.

Lång livslängd.

Nackdelar

Viss risk för permanent inbränning

Hur svart är det svarta?

Kontrastförhållande anger förhållandet mellan det ljusaste vita och det mörkaste svarta en skärm kan visa. Även små förändringar i hur mörkt svart kan visas resulterar i mycket stora förändringar i kontrastförhållandet. Om till exempel två skärmar får värdet 2000 för det ljusaste vita och värdet för mörkaste svart är 0,5 respektive 0,2 så blir kontrastförhållandena för dessa skärmar 4000:1 respektive 10000:1. Skillnaden verkar då väldigt stor men kan vara svår att upptäcka i verkligheten. Det är därför bättre att koncentrera sig på hur mörk bilden upplevs när den är som mörkast. Tänk på att skillnader i svärtan blir tydligare i ett rum med dämpad belysning.

Är det flyt i bilden?

Kräv att få se rörliga bilder i affären! Dålig bildhantering kan resultera i att bilden blir fördröjd och ser ut att hacka sig fram, speciellt vid panoreringar i sidled. För LCD-tv kan även lång responstid, alltså hur snabbt en pixel kan uppdateras, ge upphov till eftersläpningar i bilden. Varje pixel består i sin tur av tre färger och varje färgkanal har en egen responstid. Bäst resultat ger ofta den tv där alla tre färgkanalerna har samma responstid även om en annan tv kan verka snabbare om man ser till siffrorna i den tekniska beskrivningen.

Hur naturligt återges färgerna?

Kontrollera hur naturligt hudtoner återges, både i ljusa och mörka scener. Överdrivet starka färger kan verka imponerande för stunden men blir tröttande i längden. Det är därför viktigt att skärmen kan återge färger så naturligt som möjligt.

Vilka anslutningsmöjligheter finns?

Sitt gärna ner en stund och lista alla de apparater som du äger idag och de som du tänker skaffa inom en överskådlig framtid. Vilka vill du kunna koppla till din tv? Har den tv du är intresserad av de typer och antal anslutningar som krävs?

Hur skiljer sig full HD och HD ready ?

HD Ready är standardmärkning som tagits fram för att visa att en tv uppfyller minimikraven för att kunna återge hdtv, om än något nedskalat. Kravet är en upplösning på minst 720 linjer i formatet 16:9.

Full-HD är en benämning på de tv som har en upplösning på minst 1920 x 1080 pixlar. De kan alltså till fullo visa hdtv.

Behöver jag en inbyggd digital tv-mottagare?

Tänker du ta emot marksänd digital-tv så kan en inbyggd digital-tv-mottagare vara bra och då slipper du samtidigt leva med extra apparater och fjärrkontroller för detta. Överföring av signalerna internt kan också resultera i en bättre bild. Kom ihåg att det behövs två stycken tv-mottagare om du har bild-i-bild-funktion och vill kunna se två olika tv-utsändningar samtidigt.

Är bra inbyggda högtalare en självklarhet?

Tillverkare verkar förvänta sig att de flesta konsumenter har separata ljudanläggningar för att återge flerkanalsljud. De inbyggda ljudfunktionerna med tillhörande högtalare kan vara både begränsade och av skiftande kvalitet. Är du beroende av inbyggda högtalare bör du kontrollera att de över huvud taget existerar och att ljudet är tillräckligt bra.

Vad tycker andra om den tv jag är intresserad av?

Internet ger inte bara möjlighet att hitta de bästa priserna. Där kan du även läsa andras omdömen och erfarenheter av den tv du är intresserad av. Butiksomdömen ger ofta en hint om hur säljaren kommer att agera om du får problem efter köpet. Missa inte denna möjlighet!

Jämför på nätet

Här kan du hitta information om modeller, butiker och priser:

Tidigare tester av platt-tv

Tomas Andersson , Prisjakt