Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Alfhild, Alva

Titta – alla gör mål

Publicerad 2011-03-29

Vapnet i kväll – superoffensiv: ”Mer variation”

Målet: Vinna mot Moldavien, gärna med många mål.

Medlet: Sveriges mest målglada startelva på tio år.

– För ett par år sedan hade vi hundra backar att välja mellan. Nu har vi fler, bra offensiva spelare, säger Johan Elmander.

Sportbladet har jämfört målgörarkapaciteten i de svenska startelvorna som deltagit i kvalspel vid motsvarande tid de senaste tio åren.

Dagen troliga startelva besegras i målskyttet endast av upplagan från 2001, som då till stor del tvingades förlita sig på Henrik Larssons enorma målform den säsongen.

Erik Hamrén matchar i kväll sannolikt dessutom en startelva där samtliga utespelare gjort mål i ligaspelet.

”Vi har Zlatan”

Att de offensiva vindarna blåser starkt i dagens Blågult märker spelarna.

– Vi har en annan formation, vi har spelare på kanterna som kan komma runt, vi har Zlatan som kan hålla i det och vi har djupledslöpare. Vi har mer variation. Jag tror vi kommer bättre förberedda för den här typen av matcher där vi ska vinna mot en sämre motståndare, säger Johan Elmander.

Seger mot Moldavien är i praktiken ett måste om Sverige ska ha en chans att utmana Holland om gruppsegern eller för att bli tvåa i gruppen – och även för kunna nå en direktplats till nästa sommars EM-slutspel som bästa grupptvåa.

Målskillnaden kan få en avgörande betydelse när den bästa tvåan i de nio kvalgrupperna ska plockas fram i höst.

”Vi kommer föra”

Skulle Hamrén ta in fjolårets allsvenske skyttekung Alexander Gerndt i laget, till exempel i en fri roll till höger, så passeras även landslagselvan från 2001 i målgörarkapacitet. Johan Elmander ser inte det som någon omöjlighet:

– Det är inte bra att spela för många offensiva spelare om man möter Holland, men jag ser ingen fara med det mot Moldavien. Det är vi som kommer att föra matchen, säger han.

Michael Wagner

FAKTA/ Därför är målskillnaden viktig

1) Genom att vinna gruppen.

2) Genom att bli bästa grupptvåan i de nio kvalgrupperna. För att kunna jämföra grupptvåorna med varandra räknas bara resultaten mot respektive grupps fem bästa lag. Om inte antalet poäng kan avgöra vilket lag som är bästa grupptvåan skiljer man lagen åt genom tur och ordning målskillnad, flest gjorda mål, flest gjorda bortamål, högst position i Uefas ranking, Fair Play-ranking eller genom lottning.

3) Övriga åtta grupptvåor möts i play off, hemma respektive borta, där vinnande lag kvalificerar sig för EM-slutspelet.

Michael Wagner